Kepler-62f

 

Kepler-62f-planeetta on 40 prosenttia suurempi kuin Maa, kivinen ja mahdollisesti osittain merten peittämä.

Kalifornian yliopiston tähtitieteilijät ovat löytäneet mahdollisesti elinkelpoisen planeetan 1 200 valovuoden päässä meistä. Lyyran tähtikuviossa sijaitseva planeetta on niillä rajoilla, että se on todennäköisesti kiviperäinen ja sillä voi olla meri.

Nasan Kepler-avaruusteleskooppi havaitsi planeetan vuonna 2013. F-planeetta on uloin viidestä Aurinkoa viileämpää tähteä kiertävästä planeetasta.

Havainto ei kertonut vielä mitään planeetan olosuhteista, mutta tähtitieteilijät Washingtonin yliopistosta auttoivat arvioimaan niitä. Vaikuttaa siltä, että planeetta voi olla riittävän lämmin nestemäisen veden esiintymiselle. Siksi planeetalla voi olla myös elämää.

Jotta planeetalla voi olla nestemäistä vettä, siellä on oltava runsaasti hiilidioksidia lämmön säilyttämiseksi. Elämä vaatisi planeetalla tietokonesimulaation mukaan 3–5 kertaa tiheämmän ilmakehän kuin Maalla ja hiilidioksidia 2 500-kertaisen määrän. Jos pitoisuudet ovat pienempiä, mahdollinen vesi sulaa planeetalla vain osan aikaa vuodesta.

Eksoplaneettoja on löydetty noin 2 300. Vain harvat niistä vaikuttavat elinkelpoisilta.

Laskelmat on tehty HNBody-tietokonemallilla, jota käytetään planeettojen ilmaston mallintamisessa. Tutkimusartikkeli on julkaistu Astrobiology-tiedelehdessä.