Kvasaari lähettää röntgensäteilyä.

 

Kirkkaat vastalöydetyt, röntgensäteilyä lähettävät kohteet syöksevät kaasua yli neljäsosavalonnopeudella. Se on paljon lujempaa kuin on uskottu olevan mahdollista, kertoo ExtremeTech.

Tähtitieteilijät tarkkailevat usein röntgensäteilyä avaruudessa, koska sen avulla voidaan nähdä paikkoihin, jotka ovat näkyvän valon suhteen näkymättömissä mustien aukkojen tapahtumahorisontin sisäpuolella. Silloin tällöin röntgensäteily paljastaa jotakin yllättävää.

Cambridgen yliopiston tähtitieteilijät ovat löytäneet kohteita, jotka syöksevät kaasua yli neljäsosavalonnopeudella eli 75 000 metriä sekunnissa. Nämä kohteet ovat joko erittäin suuria mustia aukkoja tai kaksoistähtijärjestelmiä, joista toinen tähti imee ainetta toiselta. Kumpikin ilmiö aiheuttaa kitkaa, joka synnyttää lämpöä ja röntgensäteilyä.

Vastalöydetyt kohteet ovat poikkeuksellisen kirkkaita röntgenlähteitä perinteisiin kaksoistähtijärjestelmiin verrattuna. Kohteet löytyivät Esan Xmm-Newton-avaruusteleskoopilla 22 miljoonan valovuoden päässä meistä. Kohteet ovat nimeltään NGC 131 X-1 ja NGC 5408 X-1.

Tutkijat pyrkivät selittämään, miten kohteet voivat olla niin kirkkaita ja miten ne voivat aiheuttaa kaasulle kyseisen vauhdin. Kohteet ovat samaan aikaan painumassa kasaan gravitaation vaikutuksesta, mutta ne syöksevät silti valtavasti säteilyä. Säteily puolestaan pommittaa kaasua kulkemaan vastakkaiseen suuntaan. Tilanne edustaa Eddingtonin valoisuuden käsitettä, joka kuvaa gravitaation ja säteilyn välistä tasapainoa. Kohteiden tutkimus jatkuu.