Aki Taavitsainen tallensi viime yön erittäin kirkkaan tulipallon Mikkelin Ursan meteorikameralla.
 

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä noin kello 0.05 nähtiin Etelä-Suomen yllä epätavallisen kirkas tulipallo.

Kappaleen lentorataa analysoidaan parhaillaan. Havaintojen perusteella tulipallo oli voimakkaimmillaan 10 kertaa täysikuuta kirkkaampi.

Torstain aamupäivään mennessä tulipallosta oli saapunut silminnäkijäraportteja Ursan Taivaanvahti-järjestelmään lähes sata kappaletta. Ilmiö on nähty kaikkialla Kemin eteläpuolisessa Suomessa.

"Järkyttävän upea", kuvailee tulipallon Mäntyharjulta nähnyt Markku Siljama Taivaanvahdissa. "Olin etelään avautuvalla parvekkeella, kun korkealla lounaassa ilmestyi kirkas sinivihreä tulipallo, joka kiisi nopeasti pohjoiseen [...] Muutama minuutti katoamisen jälkeen kuului pohjoisen suunnasta kumea heikko ääni."

"Kirkas sininen välähdys tuli ensin, joka oli kuin kameran salaman välähdys", kertoo Maarit Liukkonen Hirvensalmelta. "Itse tulipallo oli kirkkaan keltainen, joka hiipui ja lopuksi hajosi pieniksi murusiksi, jotka kipunoivat noin puoli sekuntia punaisina."

Tulipallo oli näkyvissä parhaalla havaintoalueella jopa 8 sekunnin ajan. Sen lentorata ei vielä ole selvillä, mutta alustavien arvioiden mukaan kappale kulki suhteellisen loivasti maanpinnan tasoon nähden. Loiva rata nostaa todennäköisyyttä mahdollisten meteoriittien selviytymiselle maanpinnalle.