wales-zjuqyonkqsPsEVkyn60AlA.gif?auto=fo

 

Koillis-Walesista Angleseysta on löydetty 48 hautaa viidenneltä vuosisadalta. 

 

Walesista on löytynyt 48 hautaa, joissa on hyvin säilyneitä luurankoja. Löytö voi antaa tietoa alueen elämästä roomalaismiehityksen aikana ja sen jälkeen.


 

Upea löytö, jolla on kansallista merkitystä. Näin kuvailevat asiantuntijat Koillis-Walesista tehtyä viidennen vuosisadan hautausmaalöytöä.

Alueen maaperän ph:n tiedetään olevan alhainen, ja useimmat siellä tehdyt arkeologiset löydöt ovat siksi joko osittain tai kokonaan hajonneet. Mutta vasta löydetyllä hautausmaalla kaikki on säilynyt – jopa luurankojen pienimmät käsien ja jalkojen luut.

”Näin hyvässä kunnossa säilyneen hautausmaan löytäminen on kuin löytäisi aikakapselin, jonka paikallinen yhteisö on jättänyt meille 1500 vuotta sitten”, sanoo Iwan Parry Archeolog Brython Archaeologysta. 

Roomalainen perintö

Pohjois-Walesin historia on verinen. Ensimmäisillä vuosisadoilla jaa. roomalaiset hyökkäsivät alueelle ja miehittivät sen kerta toisensa jälkeen ja ajoivat asukkaat pakosalle. Vähitellen pohjoiseurooppalaiset valloittivat alueen roomalaisilta, ja vuonna 410 jaa. viimeiset roomalaiset lähtivät Walesista.

Asiantuntijat ovat ajoittaneet hautausmaan heti roomalaisten lähdön jälkeiseen aikaan, ja löytö voikin siksi antaa tietoa siitä, miten paljon roomalaisten jättämä perintö on vaikuttanut Walesin kehitykseen. 

Elossa olevia sukulaisia

Iwan Parry kertoo, että hautausmaan luurangot ja esineet analysoidaan, ja tutkijat toivovat saavansa niistä entistä syvempää ja perusteellisempaa tietoa Walesissa roomalaismiehityksen jälkeen eläneistä ihmisistä – heidän terveydestään, ruokailutottumuksistaan ja siitä miten ja milloin he kuolivat. Hän jatkaa:

”Ehkä saamme jopa selville, elääkö nykyään ihmisiä, jotka polveutuvat näistä vainajista.”