Puhdistaa hiukset, poistaa väriliitujen jäljet ja raikastaa hikiset lenkkitossut. Ruokasooda sopii moneen yllättävään tarkoitukseen.

 

 

Ruokasooda, natriumbikarbonaatti, natriumvetykarbonaatti

Jokaisesta keittiöstä löytyvällä valkoisella jauheella on koko joukko tuntemattomia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä kotien monitoimiaineen.
 

Henkilökohtainen hygienia

 

katy perry animated GIF
 

Deodorantti
Kun laitat ruodasoodaa kainaloon, vältyt hien hajulta. Pulveri reagoi hien kanssa ja muuttaa kainalon olosuhteet liian suolaisiksi hajua tuottaville bakteereille.

Kasvonaamio
Sekoita kolme osaa ruokasoodaa ja yksi osa vettä ja levitä seos kasvoillesi. Ruokasooda neutraloi ihon pH:n, ja rakeet poistavat epäpuhtauksia, kun huuhdot naamion pois.

Hiusten pesu
Sekoita sampooseen hieman ruokasoodaa ennen kuin levität sitä hiuksiisi. Huuhtele huolellisesti. Jauhe sitoo hiustenhoitotuotteita, eli hiuksesi tulevat puhtaammiksi.

Hiusharjan puhdistaja
Sekoiteta teelusikallinen ihmejauhetta desilitraan vettä, puhdista kampa tai harja seoksella ja anna kuivua. Seos poistaa luonnollisia hiusrasvoja ja hiustenhottotuotteita harjasta.

Finnivoide
Sekoita kaksi teelusikallista ruokasoodaa kahteen teelusikalliseen vettä. Levitä seos iholle ja anna vaikuttaa 15 minuuttia. Huuhtele huolellisesti.

Seos neutraloi ihon pH:n, poistaa rasvaa ja tappaa bakteereja. Käytä sitä kuitenkin enintään kaksi kertaa viikossa, ettei iho ärsyynny.
 

Siivous

 

cleaning animated GIF
 

Padat ja kattilat
Paloiko ruoka pohjaan? Kaada kattilaan hieman vettä ja lisää pari teelusikallista ruokasoodaa. Kiehauta vesi ja kaada pois.

Kun soodaa keitetään, se muuttuu emäksiseksi ja irrottaa palaneen ruoan.

Hopeat
Sekoita kolme osaa ruokasoodaa yhteen osaan vettä. Puhdista värjäytyneet hopeat seoksella ja pese ne sitten huolellisesti, niin saat hohtavan kirkkaat pöytähopeat.

Tahrojen poisto
Poista esimerkiksi väriliidun jäljet sohvasta tai seinästä kaatamalla ruokasoodaa kostealle rätille ja hankaamalla läikkiä sillä. Ruokasooda sitoo itseensä metalleja ja häivyttää siten läiskät. Menetelmää voidaan käyttää myös öljytahroihin.

Roskis puhtaaksi
Pahanhajuisen roskiksen hajut miedontuvat, jos puhdistat sen ruokasoodalla. Kaada ruokasoodaa puhdistusaineen sekaan, niin roskis sekä puhdistuu että raikastuu.

Auton pesu
Lamput, kromiosat, muoviosat ja lasit. Voit puhdistaa ne kaikki sekoituksella, jossa on yksi desilitra ruokasoodaa kahta vesilitraa kohden. Seos ei jätä raitoja. Kuivaa lopuksi rätillä.
 

Hajut pois

 

Endemol Beyond animated GIF
 

Jääkaappi
Pahanhajuinen jääkaappi muuttuu nopeasti raikkaaksi, kun laitat sinne kannettoman astian, jossa on ruokasoodaa, ja anna sen olla kaapissa pari tuntia. Jauhe neutralisoi tympeät tuoksut.

Rätit ja sienet
Ripottele ruokasoodaa räteille ja sienille ja huuhdo, niin ne raikastuvat.

Kissan laatikko
Ripottele kerros ruokasoodaa kissan laatikon pohjalle ennen kuin laitat sinne hiekkaa. Ruokasooda haihduttaa kissanpissan hajun. Muista kuitenkin vaihtaa soodakerros joka kerta, kun tyhjennät astian.

Hikiset kengät
Ripottele ruokasoodaa hienhajuisiin kenkiin. Sooda poistaa hajun ja myös pitää kengät raikkaaan tuoksuisina.

Ruokasooda neutralisoi voihappoa, joka aiheuttaa jalkahien hajun.

Sipulin haju sormissa
Kun olet ollut tekemisissä sipulin kanssa, sen sisältämä rikki saa sormesi haisemaan sipulille.

Hiero silloin ruokasoodaa käsiisi. Jauhe sitoo rikkiä, ja haju katoaa, kun huuhdot kätesi.
 

… ja kaikki ne muut

 

fire animated GIF
 

Närästys
Laita puoli teelusikallista ruokasoodaa lasilliseen vettä ja juo sekoitus. Juoma neutralisoi happoa, joka aiheuttaa närästystä.

Sama keino tepsii myös mahahaavan lieviin oireisiin ja ruuansulatusvaikeuksiin.

Hyttysen pisto
Sekoita ruokasoodaa ja vettä tahnaksi ja levitä sitä iholle. Tahna lievittää hyttysen ja ampiaisen pistoista sekä liiallisesta auringonotosta johtuvaa kutinaa.

Tulipalon sammutus
Oletko kokenut rasvapalon liedellä?

Sammuta liesi ja kaada kattilaan runsaasti ruokasoodaa. Kun jauhe kuumenee, siitä vapautuu hiilidioksidia, joka tukahduttaa tulen. Menetelmä ei kuitenkaan toimi suurissa rasvapaloissa.

Viemärin aukaisu
Kaada pari desilitraa ruokasoodaa viemäriin joka viikko. Se estää viemärin tukkeutumisen ja pahan hajun nousemisen asuntoon.

Hedelmien pesu
Haluatko olla varma, että olet poistanut kaiken mullan ja lian juureksista ja hedelmistä ennen kuin syöt ne? Ripottele ruokasoodaa rättiin, hiero sillä hedelmiä ja huuhdo sen jälkeen hyvin.