Taiteilijan näkemys maisemasta yhdeltä nyt löydetyistä planeetoista.
 

Euroopan eteläisen observatorion TRAPPIST-teleskoopilla on löydetty kolme mielenkiintoista eksoplaneettaa. Punaista kääpiötähteä 2MASS J23062928-0502285 kiertää kolme Maan kokoluokan planeettaa, jotka saattavat sijaita elinkelpoisella vyöhykkeellä. Tähti planeettoineen sijaitsee vain 40 valovuoden päässä meistä.

Kääpiötähdelle on annettu löydön myötä lisänimi TRAPPIST-1. Tähti on massaltaan vain 8 prosenttia Auringosta ja siten Aurinkoa viileämpi pintalämpötilaltaan.

"Maankaltaisia planeettoja etsitään pienimmiltä ja kylmimmiltä tähdiltä, koska ne ovat ainoita paikkoja, joista pystymme nykyteknologialla löytämään Maan kokoluokan eksoplaneettoja", kuvailee Michaël Gillon Liegen yliopistosta. "Jos siis haluamme löytää elämää muualta maailmankaikkeudesta, nämä ovat paikkoja, joista kannattaa aloittaa etsintä."

Planeetat kiertävät hyvin lähellä emotähteään. Välimatkaa on alle kahdeskymmenesosa Maa-Aurinko-etäisyydestä. Kaksi sisimmäistä planeettaa saavat nelin- ja kaksinkertaisen määrän energiaa pinta-alaa kohden maapalloon verrattuna. Kolmannen planeetan radasta ei ole täyttä varmuutta, mutta sen arvioidaan saavan todennäköisesti hieman maapalloa vähemmän valoa pinnalleen.

Tutkijoiden arvioiden mukaan seuraavan sukupolven teleskoopeilla pystytään tutkimaan näitä planeettoja niin hyvin, että mahdolliset sulan veden ja elämän merkit erottuvat.