Suomen ensimmäinen satelliitti Aalto-1 otti tärkeän – ja hyvin konkreettisen – askeleen kohti avaruutta viime torstaina Delftissä, Alankomaissa, kun se asennettiin niin sanottuun laukaisusovittimeensa. Sovitin asennetaan kesällä kantorakettiin ja se sinkoaa satelliitin avaruudessa oikealle kiertoradalle.

Satelliitti integroitiin Innovative Solutions in Space -yhtiön puhdastilassa niin sanottuun laukaisuadapteriin, eli erikoiseen kiinnityssäiliöön, jossa se kuljetetaan avaruuteen yhdessä muiden pienten satelliittien kanssa.  

Aalto-1 tiimistä Antti KestiläTuomas Tikka ja Nemanja Jovanović kuljettivat satelliitin Hollantiin ja tekivät sille viimeiset tarkistukset.

Säiliö satelliitteineen kiinnitetään myöhemmin Yhdysvalloissa SHERPA- järjestelmään, joka mahdollistaa useiden satelliittien kuljettamisen samalla raketilla. SHERPA- järjestelmä ja sen kantamat kymmenet satelliitit liitetään Falcon 9 -kantorakettiin myöhemmin kesällä.

Näillä näkymin raketin laukaisun on määrä tapahtua heinäkuussa.

Kuvaraportti integrointipäivästä

Siinä missä suuret satelliitit kuljetetaan laukaisupaikoilleen rahtikoneilla, matkasi Aalto-1 Hollantiin vuorokoneella käsimatkatavarana. Se oli erityisen kuljetuslaukun sisällä vaahtomuovin suojaaman telineen sisällä hermeettisesti suljettuna muovikääröön, jotta se ei pääsisi enää kostumaan eikä sen linsseihin tai aurinkopaneeleihin tulisi roskia.

Loppumatkan laukku sekä satelliitin testivarusteita sisältänyt laukku kulkivat komeasti taksilla.

 

 

 

Päivä alkoi Delftissä ISI Space -yhtiön puhdastilassa päivän ohjelman tarkistamisella sekä tiimin saamalla turvallisuuskoulutuksella; uuden puhdastilan erityisyydet, toimintatavat ja suunnitelmat hätätilanteiden varalta käydään läpi jokaisen satelliittiryhmän kanssa.

Sen jälkeen tiimi siirtyi satelliitin kanssa puhdastilaan erityisissä varusteissa ja puhdistivat laitteensa.

 

 

Aalto-1 otettiin varovasti irti laatikosta ja kuljetuspodista, asennetiin telineeseensä ja kytkettiin tietokoneeseen.

Koneella tehtiin satelliitin viimeinen testi, “terveystarkstus”, ja se sujui erinomaisesti: satelliitti käynnistyi saman tien ja yhteys sen sekä tietokoneen välillä toimi täydellisesti.

 

 

Päivän ensimmäinen ratkaiseva hetki oli noin klo 11:30, kun tietoliikennejohto satelliitista irrotettiin. Sen jälkeen satelliittiin ollaan yhteydessä vasta silloin, kun se on avaruudessa, ja yhteys otetaan johdon sijaan radiolinkin välityksellä.

 

 

Seuraavana vuorossa oli satelliitin viimeinen puhdistus. Se tehtiin ilmasuihkulla ja puhdistuspyyhkeillä: erityistä huomiota kiinnitettiin aurinkopaneeleihin sekä spektrikameran sekä tähtietsimen linsseihin.

Viimeisen visuaalisen tarkistuksen jälkeen oli vuorossa päivän tärkein hetki, satelliitin asettaminen niin sanotun laukaisusovittimen sisään. Quadpack -nimellä tunnettu sovitin asennetaan myöhemmin kantoraketin nokkaan päähyötykuormana olevan satelliitin alapuolelle. Aalto-1, ja muut nanosatelliitit, viedään avaruuteen siis sovittimen sisällä ja sovitin lähettää ne kiertoradalla omille teilleen.

Tässä sovittimessa oli tilaa neljälle satelliitille, kuten sen nimi antaa ymmärtää.

 

 

Sitä varten sovittimen sisällä jokaisen satelliitin oman paikan alla on jousi, joka sysää satelliitin ulos, kun sen päällä oleva luukku avataan. Satelliitit lähetetään vuoronperään, jotta ne eivät osuisi vapauttamisen jälkeen toisiinsa.

 

 

Nyt tiimi kohtasi ensimmäisen pienen ongelmansa. sillä satelliittia omalle paikalleen laitettaessa se ei liikkunut laatikon sisällä aivan niin jouhevasti kuin olisi pitänyt. Pienen säätämisen jälkeen ongelma saatiin ratkaistua, ja satelliitti solahti lopulta hyvin paikalleen.

 

 

Noin klo 14:45 Aalto-1 oli paikallaan laukaisusovittimen sisällä, ja sen päällä oleva luukku oli lukittu kuljetusta varten.

 

 

“Tunne on hyvin helpottunut, mutta samalla haikea”, totesi satelliitin kanssa yli viisi vuotta työtä tehnyt Tuomas Tikka. “Tuntuu varmaan omituiselta, kun se ei olekaan enää koko ajan työn alla.”

“Nyt emme enää näe sitä ikinä”, jatkoi samoin projektissa alusta alkaen mukana ollut Antti Kestilä. “Seuraavan kerran voimme vain kuulla sitä sitten kun se on avaruudessa.”

 

 

Aalto-1 jäi ISI Space -yhtiön varastoon odottamaan kuljetusta eteenpäin Kaliforniaan, missä se asennetaan ensin SHERPA-kuljetustelineeseen, joka puolestaan kiinnitetään Falcon 9 -kantoraketiin vähän ennen laukaisua.

Näillä näkymin laukaisu tapahtuu heinäkuun loppupuolella, sillä Vandenbergin lentotukikohdassa – missä Space X -yhtiön laukaisualusta sijaitsee – tehdään remonttia noin heinäkuun puoliväliin saakka. Sen päätyttyä raketin laukaisuvalmistelujen loppuvaihe pääsee alkamaan.

Joka tapauksessa Aalto-yliopisto voi nyt satelliitin valmistamisen ja testaamisen sijaan keskittyä valmistelemaan sen operointia avaruudessa.

 

 

Yllä on viimeinen Aalto-1:stä otettu kuva sen jälkeen kun se oli asennettu Quadpackin sisään, mutta luukkua ei oltu vielä kiinnitetty.