Luonnossa elää vain alle sata sumatransarvikuonoa. Poikasen syntymä antaa toivoa pienimmän sarvikuonolajin pelastamisesta sukupuutolta. Naaraspoikasen kerrotaan olevan terve ja toimelias.

Kahdeksanvuotias sumatransarvikuono Harapan tutki ympäristöä Way Kambasin kansallispuistossa Indonesiassa marraskuussa 2015.

 

Kahdeksanvuotias sumatransarvikuono Harapan tutki ympäristöä Way Kambasin kansallispuistossa Indonesiassa marraskuussa 2015.

 

Toiveet äärimmäisen uhanalaisen sumatransarvikuonon pelastamisesta vahvistuivat torstaina, kun sarvikuononaaras Ratu synnytti poikasen indonesialaisessa Way Kambasin kansallispuistossa Sumatralla.

Ratu, jonka indonesiankielinen nimi tarkoittaa kuningatarta, sai nyt toisen poikasensa. Eläin teki historiaa vuonna 2012, kun se synnytti ensimmäisen vankeudessa syntyneen sarvikuononpoikasen Indonesiassa yli sataan vuoteen.

Noin 20 kiloa painava, toistaiseksi nimetön naaraspoikanen vaikuttaa terveeltä ja toimeliaalta, kertoo sarvikuonojärjestö IRF.

– Emme ole lakanneet hymyilemästä sen jälkeen kun varmistuimme, että se oli elossa ja terve, IRF:n johtaja Susie Ellis sanoo IRF:n verkkosivuilla.

– Vaikka yksi syntymä ei pelasta lajia, maailmassa on nyt yksi sumatransarvikuono enemmän.

Sumatransarvikuonoja arvioidaan elävän luonnonvaraisena enää alle sata. Lisäksi useita yksilöitä elää vankeudessa.

Lajia uhkaa sukupuutto elinympäristön tuhoutumisen ja salametsästyksen takia. Sumatransarvikuonoa tavataan vain Sumatran saarella ja Borneolla Sabahin alueella.

IRF perusti sarvikuonojen rauhoitusalueen Way Kambasin kansallispuistoon vuonna 1997. Järjestön mukaan toisen poikasen syntymä osoittaa, että Indonesiasta löytyy ammattitaitoa sarvikuonopopulaation kasvattamiseen.