Pölyttäjähyönteisten ansiosta saamme herkutella kahvilla, suklaalla, hedelmillä ja marjoilla. Pölyttämisen lisäksi tarhamehiläiset tuottavat hunajaa ja torjuvat kasvitauteja.

 

 
Paju on mehiläisille erittäin tärkeä kevään ravintokasvi, koska siitä kerätyllä siitepölyllä ruokitaan toukkia.

 

Paju on mehiläisille erittäin tärkeä kevään ravintokasvi, koska siitä kerätyllä siitepölyllä ruokitaan toukkia.

 

Ojanpenkkojen pajupuskia ja nurmikon valloittavia voikukkia kannattaa katsoa uusin silmin: ne ovat pölyttäjille kevään ja alkukesän tärkeitä ravintokasveja. Hyvän alun jälkeen hyönteiset jaksavat ahkeroida läpi kasvukauden.

Esimerkiksi mansikka, pensasmustikka, herukat, rypsi, tattari ja omena hyötyvät lähistön mehiläispesistä.

Tulevaisuudessa voi olla taloudellisesti järkevää viedä mehiläispesiä metsiin varmistamaan metsämustikan satoa, jos mustikoiden vienti lähtee todella vetämään, pohtii tiedottaja Tuula Lehtonen Suomen Mehiläishoitajain liitosta.

Hyönteispölytyksen ansiosta rypsin ja rapsin sato kypsyy tasaisemmin, satoa kertyy enemmän ja siementen öljypitoisuus on korkeampi, Lehtonen kertoo.

Onnistunut pölytys kohentaa marjojen ja hedelmien muotoa ja kasvattaa kokoa. Niistä tulee tiiviitä, joten ne säilyvät paremmin. Tämä vähentää hävikkiä, Lehtonen muistuttaa.

Mansikalla ja vadelmalla mehiläiset myös auttavat torjumaan biologisesti harmaahometta.

Uutta on, että mehiläiset voivat auttaa myös omenoiden tautitorjunnassa, Lehtonen kertoo. Hyönteisten ansiosta kemiallista torjunaa voidaan vähentää ja torjunnan tarkkuus paranee.

Maailmalla mehiläiset kuljettavat karvoissaan torjunta-aineita myös päärynöihin ja rypsiin.

Jos mielii viljelyksilleen tai puutarhaansa pölyttäjiä, niitä varten voi kylvää ja istuttaa monipuolisesti erilaisia kasveja. Erakkomehiläisille on helppo rakentaa pesiä.

Mehiläistarhaus kiinnostaa yhä enemmän, mutta niitä ei pidä ottaa hetken mielijohteesta. Pienestä koostaan huolimatta kyse on kotieläimistä, joista täytyy pitää jatkuvasti huolta.

Hoitamaton pesä saattaa tuhoutua kokonaan esimerkiksi taudin takia, joka on paitsi menetys omistajalleen riski kaikille lähiseudun mehiläisille.

Pölytyspalvelu on hyvä tapa saada mehiläispesä puutarhaansa tai peltojen laidalle.

Mehiläistarhaaja tuo pesän ja viljelijä maksaa hänelle korvauksen pesästä ja sen huolenpidosta. Korvauksen määrä riippuu muun muassa kasvista, sijainnista ja pesien määrästä. Hunajasato kuuluu tarhaajalle.

Toukokuun 20. päivä vietetään ensimmäisen kerran kansainvälistä mehiläisten päivää.

Sen kunniaksi eri puolilla Suomea järjestetään tapahtumia pölyttäjien kunniaksi mutta ennen muuta kertomaan niiden merkityksestä elintarviketuotannolle.

Tiedossa on ainakin tarhaajien vierailuja kouluille. avoimia ovia mehiläistarhoilla ja puutarhoilla sekä hunajalla maustettu Ravintolapäivä.