Kuvassa punaiseksi värjätty Salmonella Typhimurium tunkeutuu ihmisen soluun.
 
 

Mekanismi selittää, miksi antibiootti pistää suoliston sekaisin ja altistaa tulehduksille.

Antibioottikuuri tepsii bakteeritulehduksiin, mutta panee usein vatsan sekaisin – ja altistaa uusille tulehduksille. Syy on se, että samalla kun antibiootti nitistää taudinaiheuttajia, se villitsee toisten kasvua. Se, miten tämä tarkkaan ottaen tapahtuu, tunnetaan kuitenkin huonosti.

Professori Andreas Bäumler Kalifornian yliopistosta ryhmineen jäljitti nyt mekanismia hiirillä. Varmistui, että tulehdusta aiheuttavia ”pahoja” bakteereja tuhotessaan antibiootit tappavat myös ”hyviä” mikrobeja suolistosta. Niihin lukeutuvat esimerkiksi bakteerit, jotka hajottavat ravintokuituja ja tuottavat butyraattia, jota suoliston solut tarvitsevat energianlähteekseen.

Kuitua hajottavien bakteerien määrän väheneminen aiheuttaa suolessa ketjureaktion: solut käyttävät vähemmän happea aineenvaihduntaansa, jolloin hapen pitoisuus suolistossa nousee.

Lisähappi saa Salmonella-bakteerit rehottamaan. Ne ovat tunnettuja suolisto- ja yleisinfektioiden aiheuttajia.

”Toisin kuin monet hyödylliset bakteerit, jotka kasvavat hapettomasti, Salmonella kukoistaa hapekkaassa tilassa, joka suoleen syntyy antibioottikuurin jälkeen”, Bäumler selittää tutkimustiedotteessa. ”Toisin sanoen antibiootit auttavat taudinaiheuttajia hengittämään.”

Butyraattia tuottavien mikrobien vähäisyys on aiemmissa tutkimuksissa yhdistetty muun muassa tulehdukselliseen suolistosairauteen.

Jatkotutkimuksissa aiotaan selvittää, rajoittuvatko nyt tehdyt havainnot vain butyraattiin ja Salmonellaan vai päteekö sama mekanismi joihinkin muihinkin tulehduksiin.

Tutkimuksen julkaisi Cell Host Microbe.