Astronautti Timothy Kopra raotti avaruuden arkea suomalaisille myöhään perjantai-iltana, kun Tiedekeskus Heurekasta soitettiin videopuhelu kansainväliselle avaruusasemalle.
Paikalle saapuneet ihmiset halusivat tietää muun muassa, mikä avaruudessa on kaikkein kauneinta ja pelottaako astronauttia koskaan.
Kopran mukaan kauneinta ovat valtameret, revontulet ja ukkoset. Hän kertoi, että ukkosrintamat saattavat peittää kerrallaan kokonaisia maanosia. Lisäksi hän kertoi katselevansa mielellään Bahaman saaria ja koralliriuttaa.
Puhelun alussa avaruusasema oli eteläisen Tyynenmeren päällä, ja puhelun aikana se oli ehtinyt liikkua Afrikan halki Euroopan päälle.
S-kirjaimen muotoisen reitin pohjoisin kohta on Saksan päällä, ja Kopra kertoi joskus näkevänsä sieltä Helsinkiin asti.
Kopra kertoi, että yöllisten kaupunkien katselu muistuttaa häntä siitä, kuinka ihmiset elävät sovussa keskenään.
Pelkoa astronautti ei ainakaan myöntänyt tuntevansa.
– Joskus tuntuu, että pitäisiköhän avaruudessa pelottaa enemmän, Kopra kertoi videolla.
Hän lisäsi, että kyse on enemmänkin jännityksestä, kun esimerkiksi avaruuskävelyllä tai silloin, kun pitää vastaanottaa maasta saapuva lähetys, täytyy keskittyä, että saa homman hoidettua.

Avaruudessa tulenliekistä tulee pallo

Heurekaan oli kokoontunut yli 300 ihmistä. Yksi kysyjistä halusi tietää, onko avaruusasemalla ahdasta. Kopran mukaan asema on varsin tilava, sillä jopa kolme astronauttia pystyy työskentelemään päällekkäin. Yksi voi olla lattiatasolla, toinen leijua keskellä ja kolmas katonrajassa.
Astronautit tekevät asemalla tieteellisiä kokeita. Tarkoitus on testata esimerkiksi, miten erilaiset reaktiot, kuten palaminen, tapahtuvat avaruudessa. Kopra kertoi videolla, että avaruudessa tulenliekistä tulee pallo.
Lisäksi hän puristi videolla vettä ulos juomapullosta ja liikutteli vesipalloa sormissaan. Lopuksi Kopra joi veden ja sai maasta raikuvat aplodit.
Eniten avaruudessa kaipaa Kopran mukaan tuoretta ruokaa. Hän kertoi videolla, että ensimmäiseksi maassa hän aikoo syödä salaattia ja tomaatteja.
Yksi kysyjä halusi tietää, tekevätkö astronautit toisilleen piloja. Kopra nauroi kysymykselle, mutta sanoi, että koska tila on niin rajattu ja aseman miehistö koostuu eri kansalaisuuksista, kaiken huumorin pitää olla hyvin hienovaraista. Päivät avaruusasemalla kuluvat Kopran mukaan pitkälti omissa oloissa. Miehistö kokoontuu yhteen ruokailemaan ja lisäksi kaikki menevät nukkumaan samoihin aikoihin.
Lauantaina Kopralla on muuten vapaapäivä, mutta hänen täytyy siivota. Imuroinnin jälkeen hän sanoi soittavansa perheelleen.
Yksi Kopralle esitetty kysymys kuului, näkyvätkö sodat avaruuteen asti.
Kopran mukaan paljaalla silmällä sotia ei voi erottaa, mutta objektiivien avulla voi nähdä tuhottuja kaupunkeja. Kopra sanoi, että niiden näkeminen tekee hänet surulliseksi. Hän kuitenkin lisäsi, että kun katsoo koko maapalloa, näkee, että sodat turmelevat vain pientä osaa siitä.
Kopran terveiset STT:lle välitti Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski.

Paluu maahan on kesäkuussa

 

Tämä on Kopran toinen kerta avaruudessa. Tällä kertaa matka on kestänyt puoli vuotta, ja hänen on tarkoitus palata maahan kesäkuun lopulla. Kopran lisäksi avaruusasemalla on viisi muuta astronauttia.
Kopra on sukujuuriltaan suomalainen. Hänen isoisänsä oli kotoisin Karjalan Valkjärveltä ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1910.
Kopra vieraili itse perheineen Heurekassa vuonna 2010, ja idea nyt pidetyn tapahtuman järjestämiseen tuli häneltä itseltään.
Tiedekeskus Heurekan tapahtumaan saapui yhteensä yli 300 ihmistä. Ennakkolippuja oli myyty noin 200.
Myllykoski kertoo olevansa ilahtunut siitä, kuinka moni ihminen saapui paikalle. Hänen mielestään suosio kuvaa sitä, että avaruus ja ihmisen paikka universumissa kiehtoo ihmisiä.