Punainen kääpiö tuo lämpöä aiemmin kylmiksi jääneille planeetoille ja taivaankappaleille, kertoo Space.

Kun tähti ikääntyy ja kuluttaa polttoaineensa lähes loppuun, se usein paisuu satoja kertoja normaalikokoaan suuremmaksi. Tällöin se voi nielaista lähellä kiertäviä planeettoja.

Kun Aurinko 7,5 miljardissa vuodessa kasvaa noin 200-kertaiseksi, se nielaisee Merkuriuksen, Venuksen ja Maan nykyisen kiertoradan sekä tekee Marsista elinkelvottoman pätsin.

Tarkalleen ottaen Maa ei joudu Auringon nielemäksi, sillä vaikka sen nykyinen rata jääkin punaisen jättiläisen sisäpuolelle, vanhenevan tähden painovoima heikkenee ja päästää Maapallon ulommalle radalle. Silti Maapallo kärventynee liiaksi.

Ne planeetat, jotka jäävät vähän kauemmaksi paisuvan tähtivanhuksen reunojen ulkopuolelle, saattavat kuitenkin hyötyä tilanteesta. Tuore tutkimus povaa, että Saturnuksen ja Jupiterin jäisissä kuissa voisi olla lokoisat oltavat.

Planeetat voivat säilyä elinkelpoisina parhaimmillaan jopa yhdeksän miljardia vuotta eli kaksi kertaa Maan iän verran punaisiksi jättiläisiksi kutsuttujen tähtivanhusten ympärillä.

Tähden paisuminen johtuu siitä, että se polttaa loppuun kulutetun vedyn jälkeen heliumia. Tämä on parempaa polttoainetta ja saa tähden entistä kuumemmaksi ja isommaksi. Samalla sen aiheuttaman säteilyn määrä kasvaa 4 000-kertaiseksi.

Säteily riittää lämmittämään Jupiterin ja Saturnuksen kuita niin, että niillä voisi olla nestemäistä vettä. Sitä pidetään elämän edellytyksenä. Esimerkiksi Saturnuksen Enceladus- ja Jupiterin Europa-kuun jäät saattaisivat sulaa. Jään alla mahdollisesti piilevä elämä voisi kukoistaa puoli miljoonaa vuotta ennen kuin taivaankappaleet haihtuisivat kokonaan avaruuden tuuliin.

Suuret tähdet kuluttavat polttoaineensa kaikkein nopeimmin ja pienet hitaimmin. Aurinkoa pienemmät tähdet voivat ylläpitää elinkelpoista vyöhykettä ympärillään jopa yhdeksän miljardia vuotta. Sen vuoksi tällaiset punaisen tähden ympärille muodostuneet aurinkokunnat voivat olla hyviä paikkoja Maan ulkopuolisen elämän etsimiseen. Tähtitieteilijät ovat tehneet luettelon 23 tällaisesta punaisesta jättiläisestä enintään sadan valovuoden päässä Maasta.