Yhdysvaltalaisten liikennekäyttäytymistä selvittäneessä tutkimuksessa todettiin, että suurin todennäköisyys kohdata ratissa raivoavia autoilijoita on perjantaisin. Ja ruuhka-aikaan näitä raivopäitä esiintyy eniten.

 

 

Jos haluat välttyä raivopäiltä liikenteessä, pysyttele sisätiloissa perjantaisin iltapäivällä.

Pitkä työviikko päättyy, sää on upea, ja viikonloppu alkaa. Sinun pitäisi olla iloinen, mutta oletkin raivoissasi. Istut autojonossa, ja äkkiä et kykenekään enää hillitsemään itseäsi.

Rattiraivo – aggressiivinen käyttäytyminen liikenteessä – on pahimmillaan perjantai-iltapäivisin. Ainakin Yhdysvalloissa. Se selvisi laajassa tutkimuksessa, jossa kartoitettiin, milloin yhdysvaltalaiset todennäköisimmin sekoavat liikenteessä.
 

Vältä ruuhka-aikoja

Huonoin ajankohta astua autoon Yhdysvalloissa on elokuinen perjantai kello 18.00. Näin todettiin tutkimuksessa, jonka teetti Auto Insurance Center -vakuutusyhtiö.

Yhdysvalloissa perjantairuuhka huipentuu kello 18.00, joten rattiraivon ajankohta ei yllätä.

Aggressiivinen käyttäytyminen liikenteessä johtuu ennen kaikkea siitä, että ihmiset valvovat omaa reviiriään ja auto on heidän reviirinsä jatke. Kun muut tulevat liian lähelle autoa, ajaja menettää malttinsa.
 

Perjantaiolut on vaaraksi

Toinen syy raivoon on se, että huono käytös saa usein reagoimaan voimakkaammin kuin hyvä käytös. Jos joku käyttäytyy sikamaisesti, toiset reagoivat huomattavasti voimakkaammin kuin silloin, kun vieras henkilö noudattaa yleisiä käyttäytymisnormeja.

Ruuhka-ajan rattiraivossa yhdistyvät kaikki nämä tekijät. Ja jos ennen rattiin tarttumista on tullut kumottua työkavereiden kanssa olut, raivo vain yltyy, sillä alkoholi tekee ihmisistä tunnetusti helposti aggressiivisia.

Lisäksi elokuun lämpö saa autossa olevan ihmisen kaipaamaan ulos, mikä ei varmastikaan pidennä hänen pinnaansa.