Koira vaikuttaa masentuvan viikoiksi tai etsivän kuollutta kaveriaan herkeämättä. Lemmikin omistajilla on paljon tarinoita siitä, kuinka eläin tuntuu surevan kuollutta eläinkaveriaan. Asiantuntijan mukaan lemmikkien on mahdollisuuksien mukaan hyvä antaa haistella kuollutta eläintä. Sen hyödyistä ei kuitenkaan ole tutkimustietoa.

hylätty koira

 

 

Eläimillä olevasta vieroitusstressistä ja eroahdistuksesta on paljon tutkimustietoa. Lemmikkien surun tunteesta ei kuitenkaan tieteessä puhuta.

– Meillä ei ole tutkimustietoa muiden eläinlajien kuin norsujen ja delfiinien surusta. Tässä ollaan tieteen edessä vielä kädettömiä, toteaa dosentti ja eläinten hyvinvoinnin ja eläinsuojelun kliininen opettaja Laura Hänninen Helsingin yliopistosta.

Esimerkiksi omistajilla on kuitenkin paljon havaintoja ja tarinoita lemmikin voimakkaista käytösmuutoksista, jotka vaikuttavat surulta sekä kaipaukselta esimerkiksi kuolleen yksilön perään.

Kannattaako kuolleen ruumis näyttää muille lemmikeille?

Hänninen neuvoo omistajaa miettimään, kuinka tärkeä kuollut yksilö on ollut muille lemmikeille. Mikäli suhde on ollut kiinteä, on oletettavaa, että muut eläimet todella kaipaavat tai ihmettelevät, minne kuollut yksilö on kadonnut.

– Tällaisissa tilanteissa harkitsisin kuolleen yksilön näyttämistä muille lemmikeille, mikäli se on käytännössä mahdollista. Näin annetaan ainakin mahdollisuus nähdä, mikä on tilanne.

– Meillä ei kuitenkaan ole tutkimustietoa siitä, onko tästä mitään hyötyä. Ei siitä kyllä todennäköisesti mitään haittaakaan ole, Hänninen lisää.

 

Ihmisen käsi silittää koiraa. Taustalla kissa makoilee.

 

 

Samoilla linjoilla on eläinlääkäri Tuulia Appleby yliopistollisen eläinsairaalan käyttäytymisklinikalta. Hänen mukaansa alalla usein suositellaan, että muiden eläinten annettaisiin vielä haistella kuollutta eläintä, mikäli tämä on mahdollista.

– Joskus lemmikit vaikuttavat hermostuneilta näissä tilanteissa. Joskus tuntuu siltä, että ne eivät reagoi millään tavalla. Emme kuitenkaan pysty tietämään, mitä ne ajattelevat, Appleby sanoo.

Ainoa dosentti Laura Hännisen keksimä mahdollinen haitta liittyy omistajan käyttäytymiseen. Yleensä kyseessä on hyvin tunteellinen tilanne, johon omistaja reagoi voimakkaasti.

– Tämä saattaa hämmentää tai pelottaa muita eläimiä. Kannattaa miettiä kokonaisuutta, eli mikä on kaikille parasta.

Joskus kaipauksen tilalla voi olla helpotus

Aina lemmikin kuolema ei ole ikävä asia perheen muille eläimille. Kaikki riippuu lauman kemiasta.

– Kyseessä voi olla juuri se terroristikoira, joka pitänyt koko laumaa pinteessä. Kuoleman jälkeen koittaa onni ja autuus, kun muut saavat enemmän elintilaa, Hänninen sanoo.