Scott Kellyn viime talvena avaruusasemalta ottamassa kuvassa näkyvät revontulet, maapallon valosaaste, ilmahehku, Aurinko sekä Kuu.

Kansainvälinen avaruusasema ISS teki tänään 100 000. kierroksensa kotiplaneettamme ympäri. Nasa juhlistaa virstanpylvästä kertomalla aseman saavutuksista. Aseman ratakierros kestää 93 minuuttia, ja se kiertää maapalloa 402-404 kilometrin korkeudella.

Yhteenlaskettuna 17 vuoden aikana taivalta kiertoradalla on kertynyt jo 4,2 miljardia kilometriä eli lähes etäisyys Maasta Neptunukseen. Asemalla on vieraillut 222 eri ihmistä ja siellä on tehty 1 922 tieteellistä koetta. Asemalla on nykyään kuuden hengen miehistö eli kahden Sojuz-aluksen kapasiteetti.

Tänään avaruusaseman miehistön tehtäviin on kuulunut useiden nanosatelliittien laskeminen avaruuteen sekä hiirten lihasten avaruussopeutuvuutta mittaava koe.

Kansainvälisen avaruusaseman voi nähdä kirkkaana satelliittina korkeintaan 20 asteen korkeudella eteläisestä horisontista noin viiden minuutin ajan kerrallaan. Aseman näkyvyyksiä voi laskeskella esimerkiksi Heavens-above.com-sivustolta.

ISS:n rahoitusta on määrä jatkaa ainakin vuoteen 2024 asti. Muita jatkuvasti miehitettyjä avaruusasemia ei ole näköpiirissä lähivuosina.

Kiina on ilmoittanut lähettävänsä jatkuvasti miehitetyn suuren avaruusaseman kiertoradalle noin vuonna 2020. Venäjä puolestaan on kertonut suunnitelmista käyttää joitakin ISS:n moduuleja uudelleen omassa avaruusasemassaan, jos ISS:n toiminta lopetetaan 2024.

Huhtikuussa ISS:lle tuotu Bigelow Aerospacen BEAM-moduuli nostaa toiveita siitä, että yksityinenkin avaruusasema voidaan saada kiertoradalle jopa ennen Kiinan asemaa. Bigelowin avaruusasemasuunnitelma perustuu pehmeäseinäisiin moduuleihin, jotka saadaan pakattua laukaisussa pieneen tilaan.