Disneyn Researchin tutkijat ovat kehittäneet keinon hyödyntää sähkölaitteista lähtevää sähkömagneettista säteilyä ulkoisesti identtisten laitteiden tunnistamiseen, kirjoittaa Phys.org.

EM-ID-nimellä kulkevan tekniikan avulla on mahdollista useimmissa tapauksissa tunnistaa saman valmistajan saman mallin eri laitteet.

Aiempi tutkimus on osoittanut, että sähkölaitteista lähtöisin oleva säteily on yleensä tarpeeksi erilaista eri laitteiden välillä esimerkiksi tietokoneiden erottamiseksi sähkötyökaluista.

Nyt Disney Researchin Chouchang Yang ja Alanson P. Sample ovat kuitenkin osoittaneet, että sähkömagneettisia signaaleja voidaan käyttää myös laitteiden tarkempaan yksilöimiseen.

Yangin mukaan sähkömagneettinen säteily on suora ilmentymä laitteiden mikropiireistä. Vaihtelut komponenttien valmistusprosessissa sekä lopullisessa kokoonpanossa tekevät säteilystä kuitenkin erilaista eri laitteiden välillä.

Sample sanoi, että uusi tunnistustekniikka ei kuitenkaan ole täysin erehtymätön. Hänen mukaansa, koska sähkömagneettista säteilyä ei ole alkujaan tarkoitettu laitteiden tunnistamiseen, saattavat eri laitteiden spektrit olla joskus osittain päällekkäisiä.

Disneyn tutkijat kehittivät tämän johdosta algoritmin, joka osaa uusia laitteita tunnistaessaan määritellä, onko niiden sähkömagneettisen säteilyn spektri riittävän uniikki kyseisen laitteen erottamiseksi muista laitteista.

Testeissään tutkijat onnistuivat onnistuneesti tunnistamaan yksittäiset laitteet 95 prosentin todennäköisyydellä. Eri laitteiden välillä oli kuitenkin paljon eroa, sillä iPhone 6 -puhelimet tunnistettiin vain 72 prosentin tarkkuudella, kun taas valomiekkalelut tunnistettiin jopa 100 prosentin tarkkuudella.