Majavajahti ei ole kärsimättömän puuhaa. Eläin pitää päästää kymmenen metrin etäisyydelle, ennen kuin se on saalistettavissa jousella. Vietimme illan majavapassissa Leppävirralla.

Video: Majava ui.
 
Jouni Tanskanen ja Markku Nyyssönen viettivät iltaa passissa ennen majavanpyyntikauden loppua.

Leppävirta

Suomen riistakeskuksen Pohjois-Savon riistapäällikkö Jouni Tanskanen puhaltaa ilmaan talkkia nähdäkseen tuulen suunnan. Tuuli on suotuisa, sillä majavan ei pitäisi nyt haistaa meitä. Majavalla on huono kuulo ja näkö, mutta hajuaisti on erinomainen. Asetumme pienen lammen rannalle odottamaan majavan liikehdintää.

Majavajahti jousella kuulostaa jotenkin etäiseltä. Voisi kuvitella, että sellainen olisi lopetettu jo viimeistään tuliaseiden yleistymisen myötä. Kuvitelma on virheellinen: Tanskanen kertoo nykyaikaisen taljajousen olevan tehokas metsästysase. Hiilikuitunuolen kärjessä on kolme kolmion muotoista terää.

– Leikkuriterä on aivan partakoneen terävyyttä. Se läpäisee majavan. Jos Suomessa olisi sallittua hirvenpyynti metsästysjousella, tällainen läpäisisi aikuisen hirvenkin kevyesti.

Eikä jousella metsästäminen ole eläimelle sen tuskallisempaa kuin kiväärillä ampuminen. Itse asiassa jousi tappaa majavan varmemmin kuin kivääri. Kiväärillä ammuttu haavoittunut majava saattaa sukeltaa kotipesäänsä kuolemaan. Jousella samaa ei yleensä tapahdu, sillä nuoleen on kiinnitetty siima. Metsästysjousta käytetäänkin myös tuulastuskalastuksessa.

Majavaa ei metsästetä huvikseen

Kaadettavat majavat ovat useimmiten kanadanmajavia, joka on vieraslaji Suomessa. Riistapäällikkö Jouni Tanskanen kertoo, että majavakanta kestää metsästystä koko maan alueella.

– Vaikka majava monissa ongelmakohteissa mielletään tuholaiseksi, se on siitä huolimatta arvokas riistaeläin, Tanskanen kertoo.

Majavan turkis on lämmin ja kestää hyvin käyttöä. Lihaa voidaan hyödyntää monella tavalla, kuten riistaa yleensäkin.

Jouni Tanskanen asettautuu naamioverkon taakse. Yritämme välttää nopeita liikkeitä ja turhaa melua, vaikka majava ei erityisen tarkkaavainen olekaan. Seuraavan kerran metsästäjän täytyy liikkua, kun majava on ampumamatkan sisällä, eli kymmenen metrin etäisyydellä.

Saalis ei ole pääasia

Odotusaika tuntuu pitkältä. Vesisade kastelee kertaalleen. Jouni Tanskanen istuu paikallaan aivan hievahtamatta. Majavaa ei kuulu eikä näy.

Alamme hiljaiseen ääneen rupattelemaan vaelluskokemuksista Pohjois-Ruotsissa. Ehkä majava luuli huomiomme nyt herpaantuneen, sillä vihdoin odotuksemme palkitaan. Nuori majava lipuu pienen niemekkeen takaa kuin tukki.

Majava tulee noin viidentoista metrin päähän meistä ja sukeltaa vettä hännällään loiskauttaen. Kohta majava on jo kolmenkymmenen metrin päässä. Siellä se tekee muutaman ympyrän kuin tarkkaillakseen toimintaamme. Kohta nuori majava on jo lipunut pois näköpiiristämme.

– Se haistoi meidät, Tanskanen sanoo.

Hän ruiskuttaa ilmaan talkkia. Totta. Tuulen suunta on kääntynyt. Tanskanen ei vaikuta silti harmistuneelta. Päinvastoin hänen mielestään reppu on täynnä elämyksiä, vaikka saalista ei tulisikaan.

– Jokainen päivä voi olla metsästyspäivä, mutta jokainen päivä ei ole saalispäivä, Tanskanen sanoo.

Työpäivä alkaa olla täynnä, joten hyvästelemme ja kannamme kamerakaluston takaisin autoille. Jouni Tanskanen arvelee vielä käyvänsä katsomassa, jos majava palaisi.

Myöhemmin kuulen, että nuori majavauros on päätynyt saaliiksi. Vain kymmenen minuuttia lähtöni jälkeen oli metsästäjä onnistunut pääsemään riittävän lähelle majavaa.

Tämän vuoden osalta majavajahti on jo päättynyt. Sen pyyntiaika alkoi elokuun 20:s päivä ja loppui vapunaattona.