Lappeenrantalaisessa kotipihassa kuvatusta oravanpoikasen ja oravaäidin poskisuudelmasta kasvoi päivässä some-hitti. Eläintieteilijän mielestä kyseessä on poikasen opetustilanne, mutta se ei sulje pois hellyyttä.

Pussailevat oravat

 

Suupielien nuoleminen opettaa jyrsijöille suositellun ruokavalion.

 

Valokuva oravaemoa suukottavasta poikasesta hurmasi suomalaiset torstaina. Eläintieteilijä Jussi Viitala, onko kyseessä poikasen antama poskisuudelma, vai jotain muuta?

– Luultavasti siinä on kyse ihan muusta. Poikanen haistelee, mitä äiti on syönyt.

Eläintieteilijä ja tietokirjailija Jussi Viitala on tehnyt pitkän uran tutkien eläinten sosiaalista käyttäytymistä. Jyväskylän yliopistolla dosenttina työskennelleen Viitalan mukaan ruokavalion opiskelu ei sulje pois hellyyttä eläinperheen kesken.

– Kaikilla eläimillä on hellyydenosoituksen tapoja, koska tunteellahan nämä asiat hoidetaan. Sen vuoksi oppimistilanne ei sulje pois helliä tunteita, korostaa Viitala.

Ruokavalio kulkee traditiona sukupolvelta toiselle

Eläintieteilijä Jussi Viitala kertoo, että jyrsijöiden poikaset oppivat kaikki suositellun ruokavalion samalla tavalla, haistelemalla emänsä suupieliä.

– Jyrsijöillä on tällainen systeemi, jonka vuoksi ruokavalio kulkee traditiona sukupolvelta toiselle, Viitala kertoo.

Samalla tavalla poikaset oppivat myös, mitkä ruoat ovat myrkyllisiä ja mitä ruokia kannattaa vältellä.

– Jos rotta selviää myrkkysyötin syömisestä, niin se ei syö sitä enää uudelleen. Samalla tieto myrkystä leviää sen poikasille.