Suomalaisten vapaa-ajan asuminen ei aina keskity suurten vesien rannoille. Salomailta löytyy myös pieniä järviä, joiden rannoilta Metsähallitus on ryhtynyt vuokraamaan mökkitontteja. Matti Mustajärvi etsiskeli tonttia eri puolilta, kunnes päätyi " sopivan askeettiseen" paikkaan.

Matti%20Mustaj%C3%A4rvi%20Lestij%C3%A4rv

 

Lestijärvi

Metsien keskellä olevalta järveltä kuuluu lintujen ääniä, tuuli humisee. Matti Mustajärvi esittelee linnun jälkiä Iso-Lemmistön rannassa. 

Vaikka rakennusoikeutta olisi 120 neliötä, ehkä käytän siitä noin 60. Hiilijalanjälki jää silloin pienemmäksi.

 – Nämä jäljet ovat on uusi asia, näitä ei ollut viime vuonna mutta nyt on. Arvioisin joutsenien jättämiksi.

Kaustisella asuva Matti Mustajärvi alkoi etsiä tarkoitukseensa sopivaa, erilaista mökkitonttia. Se löytyikin Metsähallituksen mailta.

– Etsin luonnotilaista, ei perinteistä tonttia. Vähän lappimaista tunnelmaa ja askeettista. Halusin, että on mahdollisimman vähän töitä. Että ei ole kiinteistönhoitotehtäviä, kun tulee tänne.

Askeettista tunnelmaa tuo myös se, että mökillä ei ole sähköä, eikä vettä. Tosin eipä ole leikatttavaa nurmikkoakaan.

 

Sammakko on jo liikkeellä.

 

Sammakko on jo liikkeellä Mustajärven tontilla.

 

Järvi on kooltaan kaksi kilometriä pitkä ja puoli lkilometriä leveä. Maantieltä on matkaa vajaa pari kilometriä. Alueella on kymmenkunta mökkiä, osa palstoista on vapaina. 

– Asutus ei ole kovin vanhaa, olisiko ikää 10-15 vuotta. Halusin tontin tältä puolelta, johon aurinko paistaa koko päivän.  

Tällä hetkellä tontilla on valmiina energianlähde, tuulimylly sekä saunamökki.

– Mökille on tässä myös jo paikka. Vaikka rakennusoikeutta olisi 120 neliötä, ehkä käytän siitä noin 60. Hiilijalanjälki jää silloin pienemmäksi.

Matti Mustajärven mökkikausi alkaa toukokuusta ja kestää syksyllä lähes jäiden tuloon saakka. Mökkeilyn ohjelmisto muodostuu muun muassa  saunomisesta ja pulahtelemisesta järven tummassa vedessä. Saunominen kestää kaksi-kolme tuntia.

 

Näkymä Iso-Lemmistö-järvelle, etualalla puita.

 

 

Lapissa tehdyt vaellusretket panivat Mustajärven etsimään samantapaisia olosuhteita. Ne hän löysikin, mutta ajomatkaan on vain tunnin verran suuntaansa.

– Täällä on tietynlaista askeettisuutta, jota ei siviilielämässä pääse kokemaan, eikä  kai ole tarpeenkaan. Vapaa-aikana on hyvä päästä tällaiseen voimapaikkaan.