tiistai, 17. toukokuu 2016

Erikoinen tapa estää syöpiä – Solu paketoi dna-ketjun 4-kertaiseksi

 

 

Perinteinen kaksijuosteinen dna-ketju

 

Dna muodostuu perinteisesti kahdesta juosteesta, mutta tutkijat ovat onnistuneet keksimään, miten nelijuosteinen ketju rakentuu.

Uumajan yliopiston tutkijat ovat tiedotteen mukaan onnistuneet tekemään Schizosaccharomyces pombe -hiivasienen perintötekijöistä nelinkertaisen. Kierre syntyy dna:n sisältämän guaniinin avulla, ja muodostettua kierrettä voidaan lukea pfh1-proteiinin avulla.

G4-rakenteita eli neljän juosteen dna-kierteitä on luonnossa erilaisilla organismeilla. Nelinkertainen rakenne vaikuttaa ainakin geenien ilmentymiseen.

Tutkitun hiivasienen dna-alueet muodostavat usein g4-rakenteita. Ennen ei ole kuitenkaan tiedetty, mikä proteiini on vastuussa niiden lukemisesta. Vasta nyt saatiin selville, että pfh1-proteiini tekee työn guaniinipitoisessa rakenteessa.

G4-rakenteesta saattaa olla hyötyä, sillä se näyttää estävän esimerkiksi syöpiä jopa ihmisillä. Rakenteella on myös haittansa, joten sen määrän on oltava tasapainossa.

Tutkijat toivovat löytävänsä proteiinin, jolla tiettyjä geenejä voidaan estää ilmenemästä. Siten voitaisiin estää kasvaimien kehittymistä. Tutkimus on julkaistu Nucleic Acids Research -tiedelehdessä.