Taiteilijan näkemys 15 kilon massaisesta Mascot-2-laskeutujasta asteroidin pinnalla vuonna 2022.
 

Euroopan avaruusjärjestö suunnittelee parhaillaan AIM-luotainta, jonka on tarkoitus tutkia 170 metrin kokoista asteroidia vuonna 2022. Tänään julkaistu video esittelee pienen Mascot-2-laskeutujan matkaa asteroidin pinnalle.

Luotainlennon kohteena on Maan rataa lähellä käyvä 700 metrin kokoinen Didymos-asteroidi ja sen 170 metrin kokoinen "Didymoon"-minikuu.

ESAn on tarkoitus toteuttaa vuonna 2020 laukaistava AIM-luotain ja Nasan vuonna 2021 laukaistava DART-törmääjä, jonka kohteena on asteroidikuu. Yhdessä ne testaavat teknologioita asteroiditörmäysten torjumiseen.

AIM-luotaimen on määrä saapua asteroidin kiertoradalle 2022 ja irrottaa 15-kiloinen Mascot-2-laskeutuja kyydistään. Video näyttää laskeutumisen vaiheet. Huomattavaa on, että laskeutuja törmäytetään hitaalla nopeudella asteroidin pinnalle ilman erillistä laskeutumisjärjelmää. Se ottaa kuvia ja tekee mittauksia, joita lähetetään isommalle kiertolaisluotaimelle.

Myös suomalaisella teknologialla on mahdollisuus päästä tutkimaan asteroideja ESAn luotainlennon mukana. Aalto-yliopiston nanoluotainsuunnitelma on mukana viiden parhaan joukossa ESAn haussa, jossa valitaan lopulta 1–2 nanoluotainta lähetettäviksi AIM-luotaimen kyydissä asteroidin kiertoradalle.

AIM ei vielä ole saanut lopullista hyväksyntää toteuttamiselleen, mutta päätöstä odotetaan tämän vuoden joulukuussa.