Ilmajoella kyllästyttiin muutama vuosi sitten runsaaseen fasaanikantaan ja linnuista aiheutuneisiin haittoihin. Fasaaneja ryhdyttiin pyytämään häkkeihin ja ne siirrettiin pois keskustan asutusalueelta alavammille maille.

Paljasjalkainen rovaniemeläinen fasaani

 

 

Vankka fasaanikanta on tuottanut päänvaivaa Ilmajoella kunnan keskustan tuntumassa. Niistä saatiin tarpeeksi erityisesti Lauroselankujan ja Seppälänkujan välisellä alueella. Linnuista aiheutuneiden meluhaittojen ja puutarhavahinkojen vuoksi fasaanit päätettiin siirtää pois asutuksen tuntumasta Alajoen jokimaastoon.

Ilmajoen metsästysseuran entinen puheenjohtaja Martti Mannersuo kertoo, että fasaanien häkkipyyntiä ja siirtämistä on nyt kokeiltu jo useamman vuoden ajan ja tulokset ovat olleet hyviä.

– Ongelma-alueiden fasaanikanta on pienentynyt merkittävästi. Lisäksi linnut säilyvät hengissä ja ne pääsevät sekä niille itselleen sekä ihmiselle suotuisampiin elinoloihin, toteaa Mannersuo.

Aiemmin fasaaneja on harvennettu alueelta myös metsästämällä yhteistyössä alueen asukkaiden kanssa.

Puutarha ja yöunet vaarassa

Martti Mannersuo kertoo fasaanien läsnäolosta koituneen asutusalueilla kiistatonta haittaa etenkin keväällä lintujen pesimisaikaan.

– Fasaaniurokset pitävät öisin kovaa meteliä puolustaessaan naaraitaan ja reviiriään, joten on selvä, että ihmisten yöunet kärsivät. Lisäksi linnut aiheuttavat tuhoja asukkaiden puutarhoihin, muun muassa repimällä ja kuopimalla istutettuja kasveja ylös maasta, harmittelee Mannersuo.

Mannersuon mukaan fasaani on lisäksi sellainen lintu, ettei sitä saa karkoitettua pelkällä hätistelemisellä. Fasaanien siirto onkin hänen mielestään ollut enemmän kuin perusteltu toimenpide.

Apua myös kotikonstein

Fasaanien pyytäminen ja siirtäminen ovat asutusalueilla hyvin tarkasti järjestettäviä operaatioita, joissa tulee ottaa huomioon monta seikkaa. Mikäli havaitsee fasaaneja pihamaallaan ei siis välttämättä kannata heti hätiköidä asian suhteen.

Kotipihastaan huolissaan oleville Mannersuo vinkkaa, että puutarhansa ja kasvimaansa voi tarpeen vaatiessa suojata fasaaneilta myös hieman helpommin kotikonstein.

– Kasvit voi ympäröidä pystyyn laitetulla katiskaverkolla. Fasaanit liikkuvat pääsääntöisesti jalan, joten verkko tehoaa niiden poissa pitämiseen tehokkaasti.