Nykyajan elektroniset tallennusvälineet ovat yhä pienempi, ja rikolliset kätkevät niillä tietoa muun muassa korvakoruihin. Ihmisen on niitä vaikea havaita, mutta koiran nenää ne eivät huijaa.

Labradorinnoutaja sylissä

 

Labradorinnoutajat ovat erinomainen rotu moneen tehtävään ihmisen avuksi. KuvassaRosie, norsunluun salakuljettajien kätköjen haistelija Hongkongista.

 

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI on esitellyt uuden täsmäaseensa: puolitoistavuotiaan labradorinnoutaja Iriksen, joka on koulutettu haistamaan kyberrikollisuuden kätketyt välineet.

Connecticutin poliisilaitoksen koirankoulutusohjelmasta viime kuussa valmistunut Iris on yksi neljästä kaikkien aikojen elektroniikkakoirasta.

Niiden tehtävänä on paljastaa muun muassa muistisirut ja -tikut, joille on talletettu esimerkiksi terrorisuunnitelmia tai lapsipornoa.

Makupala innostaa etsimään

Iris haistaa tietojen tallentamiseen käytetyille välineille tyypillisen kemikaalin, eikä siltä mene ohi taitavinkaan kätkö, FBI:stä vakuutetaan.

Sen mukaan rikolliset yrittävät salakuljettaa tietoa muun muassa kynissä, korvakoruissa ja kalvosinnapeissa, sillä nykyisin riittää pienikin tila. Samalla etsintä käy ihmisille yhä hankalammaksi.

Aivan kuten räjähteiden ja huumeiden etsimiseen koulutetut kollegansa, Iris istahtaa haistamansa piilopaikan viereen. Myös koulutusmenetelmä on ollut sama: löydöstä palkitaan makupalalla, kertoo koirankouluttaja Jeffrey Calandra NBC-tv-kanavalle.

Sen sivulla on myös video Iriksen työnäytteistä.