Kupittaan siirtolapuutarhasta on löytynyt harvinainen metsätulppaani. Siirtolapuutarhasta toivotaan löytyvän myös vanhoja pioneja, daalioita ja omenapuita.

Kupittaan siirtolapuutarha Turussa. Talo nro 31.  

 

Kupittaan siirtolapuutarha Turussa.

Omenapuu Kupittaan siirtolapuutarhassa Turussa.

 

Kupittaan siirtolapuutarha Turussa ja Citymarket.

 

Kupittaan siirtolapuutarhassa kasvavia esikkoja.

Kupittaan siirtolapuutarha Turussa

 

Mistä on kyse?

  • Palstakohtaiset kasvikartoitukset on aloitettu Kupittaan siirtolapuutarhassa
  • Kupittaan siirtolapuutarhan maanvuokrasopimus on päättymässä vuonna 2020.Turun kaupungin asettama työryhmä esittää, että puutarhan voisi siirtää Koroisiin, Hirvensalon Illoisiin, Muhkuriin, Raunistulaan, Skanssiin tai Vättiin
  • Kupittaan  ryhmäpuutarhayhdistyksen puheenjohtaja Eija Meriluoto ei pidä siirtoaikeista. Hänen mielestään Kupittaan siirtolapuutarhalle paras paikka on Kupittaa
Turku

Kupittaan siirtolapuutarhassa on kesäkausi jo täydessä vauhdissa. Palstan pitäjien lisäksi puutarhan kasvien parissa ovat myös tutkijat.

Turun yliopiston museologian oppiaine on kartoittanut palstakohtaisesti vanhoja sipulikasveja ja omenapuita siirtolapuutarhassa nyt kaksi viikkoa. Osa puutarhoista on ehditty jo käydä läpi.

Luonnonvarakeskus määrittelee alueen vanhojen kasvien merkityksen kansallisella tasolla.

– Tämä siirtolapuutarha on todellinen vanhojen kasvien aarreaitta. Täällä näkee jo silmämääräisesti näistä omenapuista, että nämä ovat paksurunkoisia, vanhoja omenapuita, kertoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Maarit Heinonen.

– Monet palstat ovat olleet samanlaisia vuosikymmeniä. Täällä ei ole myllätty kaikkea uusiksi, joten onhan tämä mielenkiintoinen paikka vanhojen kasvien kannalta, sanoo Heinonen.

Kupittaan siirtolapuutarha on perustettu vuonna 1935. Vuonna 2020 siirtolapuutarhan maanvuokrasopimus on päättymässä ja puutarhalla voi olla edessä sen jälkeen muutto toisaalle.

 

Kupittaan siirtolapuutarha Turussa ja palstaa pitävä Satu Liljeroos.

 

Turkulainen Satu Liljeroos on jo aloittanut kevättyöt palstallaan.

 

Harvinaisen metsätulppaanin suosima alue

Kevätkukkijoiden osalta Kupittaan siirtolapuutarhasta on löytynyt harvinainen metsätulppaani.

– Kollegani Sirkka Juhanoja on tehnyt sipulikukkakuulutuksia muutaman vuoden ajan ja hän on saanut vain muutaman ilmoituksen metsätulppaanista. Eli kyllä tämä on aika harvinainen kasvi. Ja täällä se näyttää erittäin hyvin viihtyvän, kun se on levinnyt niin monelle palstalle, sanoo Maarit Heinonen.

 

Kupittaan siirtolapuutarhassa Turussa kasvaa harvinainen metsätulppaani.

 

Metsätulppaani on levinnyt laajalle Kupittaan siirtolapuutarhassa. 

 

Siirtolapuutarhasta toivotaan löytyvän metsätulppaanin lisäksi myös vanhoja pioneja, daalioita ja omenapuita.

– Omenapuiden osalta voi löytyä sellaisia tietoja, jotka hyödyttävät kansallista omenakokoelmaa. Täältä pitäisi löytyä vanha kantvikin omena, jota vanhasta kirjallisuudesta löytyy, mutta me emme ole sitä lajiketta koskaan tavanneet, sanoo Heinonen.

 

Hattu ja lapio Kupittaan siirtolapuutarhassa Turussa.

 

 

Kupittaan siirtolapuutarha Turussa.