Merkurius Auringon edessä 2003.

 

Merkurius Auringon edessä 2003.

 

 
Planeetta Merkurius liikkuu auringon editse tänään.

Ylikulun havaitsemiseen vaaditaan kaukoputki tai kiikarit sekä erityinen aurinkosuodin. Vastaava tapahtuma voidaan nähdä Suomesta seuraavan kerran näin hyvin vasta vuonna 2049, kertoo tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Merkuriuksen ylikulku on melko harvinainen ilmiö, se on nähtävissä Maasta 13 tai 14 kertaa kunkin vuosisadan aikana. Edellisen kerran Merkuriuksen ylikulkua voitiin seurata Suomessa 2003.
 

 


Seuraavat ylikulut näkyvät Suomessa vuosina 2019, 2032 ja 2039, mutta ne ovat pienempiä marraskuisia ylikulkuja ja näkyvät joko matalalla tai eivät näy kokonaan, huomauttaa Ursa. Näin hyvin ylikulku voidaan nähdä seuraavan kerran vasta 7.5.2049.

Jos pilvet eivät peitä näkyvyyttä, ilmiön pitäisi olla pääosin nähtävillä myös Suomessa, kertoo Ursa.

Merkurius näkyy tänään maapallolle hitaasti liikkuvana pisteenä auringon edessä. Ilmiö tapahtuu noin kello 14–22 Suomen aikaa. Tästä kartasta näet Merkuriuksen suunnan.

Britannian astronominen seura ilmoitti, että Merkurius koko ylikulku näkyy tänään suurimpaan osaan Länsi-Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa, Pohjois- ja Länsi-Afrikan länsiosiin sekä Pohjois-Amerikan itäosiin.

Tässä Ursan ohjeet, miten tarkkailla ylikulkua turvallisesti