Luonnonvaraisten eläinten auttamisessa pitää aina käyttää harkintaa ja asiantuntija-apua, eläinsuojeluvalvoja toteaa. Hirvenvasa joutui eroon emästään muutaman päivän ikäisenä. Kotihoidossa ollut vasa söi sepeliä ja oli lähellä kuolla.

Video: Muutaman viikon ikäinen Unto-hirvi
 

 

 

Mistä on kyse?

  • Vastasyntynyt hirvenvasa ajautui eroon emästään
  • Ihminen otti vasan hoidettavakseen, mutta hirvi oli kuolla kotihoidossa
  • Asiantuntijat toivovat, että ihmiset kysyisivät apua epäillessään luonnonvaraisten eläinten tarvitsevan apua
  • Unto-nimen saanut nuori hirvenvasa muuttaa Ranualle, jos se kuntoutuu

Untoksi nimetyn nuoren hirvenvasan elämä alkoi kuoppaisesti.

Unto oli ajautunut eroon emästään todennäköisesti koiran säikäyttämänä. Hirvenvasa oli emästä erotessaan arviolta vain muutaman päivän ikäinen.

Emä olisi tullut sen todennäköisesti hakemaan.

– Heidi Leyser-Kopra

Hyvää tarkoittanut ihminen oli ottanut yksin hortoilleen Unto-vasan hoidettavakseen.

– Ihmisen on autettava villieläimiäkin, mutta auttaminen ei tarkoita sitä, että ihminen menee suoraan pelastamaan eläimen varmistumatta avuntarpeesta ensin, Turun kaupungin eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser-Kopra summaa.

Eläinsuojeluvalvoja toivoisi, että ihmiset olisivat apua tarvitsevan villieläimen nähdessään yhteydessä asiantuntijoihin.

– Unton kohdalla vasa olisi pitänyt jättää paikalleen ja seurata tilannetta rauhallisesti. Emä olisi tullut sen todennäköisesti hakemaan sieltä myöhemmin.

Eläinsuojeluvalvoja Leyser-Kopra kertoo, että Unto-hirvi oli ajautunut ihmisen hoidossa todella huonoon kuntoon. Unto oli syönyt viikon kotihoidon aikana muun muassa sepeliä.

– Minuun oltiin yhteydessä vasta sitten kun hirvi oli alkanut voimaan huonosti. Vasa vietiin eläinlääkäriin saamaan välitöntä ensiapua, ja seuraavana päivänä veimme sen luonnonvaraisten eläinten hoitolaan Orimattilaan.

 

Unto-hirvi parin päivän ikäisenä

 

Unto oli huonossa kunnossa eläinsuojeluvalvojan puuttuessa vasan hoitoon.

 

”Turhat hoidot jääneet pois älypuhelinten ansiosta”

Turun kaupungin eläinsuojeluvalvoja Leyser-Kopra kertoo, että useat asiantuntijat neuvovat ihmisiä ottamaan kuvia eläimistä, joiden he luulevat tarvitsevan ihmisen apua.

Älypuhelimilla lähetetyistä kuvista voi Leyser-Kopran mukaan melko hyvin päätellä onko eläin avun tarpeessa.

– Luonnonvaraisten eläinten hoitoon tuonti on tipahtanut puoleen viime vuosina älypuhelimilla lähetettyjen kuvien ansiosta, koska niistä näkee aika hyvin, tarvitseeko eläin oikeasti apua, vai onko kyseessä esimerkiksi tapaus, jossa emo todennäköisesti ruokkii vielä poikastaan, ja tilannetta voidaan jäädä seuraamaan.

Unto juo reippaasti äidinmaidonkorviketta – vointi edelleen arvoitus

Unto on elellyt pari viikkoa luonnonvaraisten eläinten hoitolassa, jossa se on alkanut pikkuhiljaa voimaan paremmin.

Ulosteen seassa on edelleenkin sepeliä.

– Sari Valtanen

– Riskejä vielä on, koska Unton suolisto ei edelleenkään toimi ehkä niin hyvin kuin sen pitäisi toimia. Ulosteen seassa on edelleenkin sepeliä, luonnonvaraisten eläinten hoitolasta vastaava Sari Valtanen kertoo.

Valtanen kertoo, että Unto on edelleen jonkin aikaa hoidettavana Orimattilassa. Jos Unto selviytyy, se muuttaa loppuelämäkseen Ranuan eläinpuistoon.

Untoa ei voi palauttaa luontoon

Unto-hirvi on tottunut täysin ihmisiin. Sille ihminen on tällä hetkellä emo ja leikkikaveri.

Eläinsuojeluvalvoja Leyser-Kopran mukaan hirvisonni, joka on menettänyt luontaisen pelkonsa ihmistä kohtaan, on pelottava ajatus.

– Nyt nuorena vasana on söpöä kun se puskee, mutta siinä vaiheessa kun sillä on painoa 800 kiloa ja isot sarvet, ja se puskee edelleen, se ei enää ole ihan niin söpöä.