Nasan tuoreimmat luvyt vahvistivat huhtikuun lämpöennätykset. Jo nyt näyttää siltä, että vuodesta 2016 tulee 99 prosentin todennäköisyydellä koko mittaushistorian lämpimin.

 

 
Huhtikuun 2016 lämpötilat verrattuna vuosien 1951–1980 keskiarvoihin. Sininen merkitsee alle keskiarvon olevia lämpötiloja, punainen taas lämpötiloja, jotka ovat yli keskiarvon.

Huhtikuu 2016 oli mittaushistorian lämpimin. Ja näyttää siltä, että vuodesta 2016 tulee 99 prosentin todennäköisyydellä lämpimin vuosi siitä alkaen, kun Nasa aloitti mittaukset vuonna 1880.

Ennätys ei valitettavasti ole yllätys, sillä Nasan tilastojen mukaan huhtikuu 2016 oli seitsemäs peräkkäinen kuukausi, joka löi aiemmat lämpöennätykset.

Huhtikuun lämpötila oli 1,11 astetta lämpimämpi kuin aikaisempien vuosien huhtikuut keskimäärin.


 

99 prosentin todennäköisyys

Viime vuonna tutkijat pystyivät vasta lokakuussa sanomaan, että vuodesta 2015 tulee lämpimin koskaan mitattu.

Yhdysvaltojen sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA (National Oceanic and Atmosperic Administration) seuraa myös lämpötilakehitystä, mutta sen tiedot huhtikuulta puuttuvat vielä.

Jos sekä Nasan että NOAA:n mittauksissa huhtikuu on mittaushistorian lämpimin huhtikuu, Nasan Goddard Institute for Space Studies -laboratorion johtaja Gavin Schmidt arvioi, että huhtikuusta tulee 99 prosentin varmuudella lämpimin vuosi sitten mittausten aloittamisen eli vuoden 1880.
 

Sovitussa pysyminen on vaikeaa

Tutkijat arvioivat, että vuosi 2016 on 1,2–1,4 astetta lämpimämpi kuin vuodet ennen teollista vallankumousta.

Viime vuonna Pariisissa solmitun ilmastosopimuksen noudattaminen on entistä vaikeampaa, sillä sopimuksen tavoitteena on, että maapallon lämpeneminen pysäytetään 1,5 asteeseen.