Itävaltalainen EU-parlamentin edustaja Elisabeth Köstinger (kd.) pitää ilmastonmuutosta suurena uhkana maa- ja metsätaloudelle.

 
 
Omenapuiden kukinta ajoittuu Köstingerin kotiseudulla huhtikuun loppuun ja toukokuun alkuun.

 

Omenapuiden kukinta ajoittuu Köstingerin kotiseudulla huhtikuun loppuun ja toukokuun alkuun.

 

Euroopan parlamentin edustaja Elisabeth Köstinger (kd.) on kotoisin itävaltalaiselta luomumaatilalta, joka tuottaa omenoita ja jalostaa niitä viiniksi, etikaksi ja snapsiksi. Tänä keväänä huhtikuun loppu toi tilalle mukanaan ikävän yllätyksen.

"Maaliskuu oli erittäin kuuma. Huhtikuun lopussa saimme sen sijaan puoli metriä lunta yhden päivän aikana ja se oli niin raskasta, että vanhat omenapuut kärsivät siitä pahasti. Kukaan ei muista vastaavaa edes vuosikymmenien ajalta", Köstinger kuvailee.

Itävalta on kärsinyt myös kovista tulvista: viimeisen viiden vuoden on ollut kaksi sellaista tulvaa, joita yleensä esiintyy vain yksi sadassa vuodessa. Ilmastonmuutos on lisännyt sään ääri-ilmiöitä ja sekoittanut vuodenaikoja.

Köstingerin mielestä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin on varauduttava kaikin keinoin.

”Mietimme, mitä puulajeja kannattaa istuttaa, kun taudit ja hyönteistuhot yleistyvät. Haasteesta selvitäksemme metsänomistajien on toimittava yhteistyössä tutkijoiden kanssa”, Köstinger kertoo.

Metsäteollisuuden lisäksi Itävallan vuoristoseudut ovat elintärkeitä maan matkailulle.

Suurin osa turisteista tulee talvella, joten ilmastonmuutoksen lämmittävä vaikutus on haastanut myös matkailualaa.