RLV-TD-minisukkula laukaistiin aikaisin maanantaiaamuna HS9-luotausraketin kyydissä.
 

Intia testasi onnistuneesti minisukkulan prototyyppiä aikaisin maanantaiaamuna Suomen aikaa. RLV-TD eli Reusable Launch Vehicle Technology Demonstrator on 6,5 metriä pitkä miehittämätön sukkula.

Sukkula laukaistiin Sriharikotan avaruuskeskuksesta luotausraketin kyydissä. Alus nousi noin 65 kilometriin ja saavutti viisinkertaisen äänennopeuden. Intian avaruustutkimusjärjestö ISRO raportoi sukkulan ohjauksen toimineen hyvin ja aluksen selviytyneen paluustaan ilmakehään.

Lennon päätteeksi sukkula liiteli mereen noin 450 kilometrin päässä laukaisupaikastaan. Testisukkula oli kertakäyttöinen, eikä sitä noudettu merestä.

ISRO esittelee minisukkulaa ja sen laukaisua tuoreessa kuvagalleriassa. Videota laukaisusta voi katsoa esimerkiksi NDTV:n uutislähetyksestä.

Intia pitää lentoa suurena askeleena ja korostaa oman uudelleenkäytettävän kantoraketin hyötyjä. Testiohjelmaa aiotaan jatkaa kiitoradalle laskeutumisen sekä ilmaa hengittävän moottorin testeillä lähivuosina. Tähän mennessä vain Yhdysvalloilla ja Venäjällä on ollut uudelleenkäytettävää sukkulateknologiaa.

Intian tavoitteena on kehittää uudelleenkäytettävä laukaisujärjestelmä vuoteen 2030 mennessä. Lopullinen sukkula, kehitysnimeltään Avatar, tulee olemaan noin 40 metriä pitkä. Satelliittien laukaisemisen lisäksi sen haaveillaan kuljettavan myös astronautteja.