Järviveden lämpötila on kohonnut kaikkialla Suomessa reilusti yli keskiarvon. Esimerkiksi Päijänteen vesi on Sysmässä tänään jo yli 20-asteista ja Päijätsalossa lähes 19-asteista.

 

Tämän päivän tietojen mukaan lämpimintä järvivesi on nyt Päijänteessä Sysmässä. Perinteisesti isot järvet lämpiävät hitaasti. Sysmässä Päijänteen vesi on kuitenkin nyt 5,9 astetta lämpimämpää kuin yleensä on ollut tähän aikaan. Samassa paikassa on mitattu veden lämpötilaa vuodesta 1971.

Suurin poikkeama seurantajakson keskiarvoon on Lammin Pääjärviellä, jossa vesi on nyt 19-asteista – se on peräti 9 astetta enemmän kuin keskimäärin.

20:ntä astetta hätyytellään jo muun muassa Heinolan Ala-Rievelissä, Hartolan Jääsjärvessä ja Haukivuoren Kyyvedellä.

Vesi on lämmintä ajankohtaan nähden myös Pohjois-Suomessa. Esimerkiksi Kevoniemen Kevojärviellä vesi on 7,3-asteista, mikä on 3,3 astetta enemmän kuin keskimäärin. Paikassa on mitattu veden lämpötilaa vuodesta 1962.

Pisimpään järviveden lämpötilaa on mitattu Saimaasta Lauritsalassa eli vuodesta 1916 lähtien. Näiden tilastojen mukaan Saimaan vesi on nyt 6,4 astetta lämpimämpää kuin keskimäärin on ollut tähän aikaan. Vesi on nyt 17,3-asteista.

Järvivesien automaattisesti päivittyvät lämpötilat näkee täältä Suomen ympäristökeskuksen nettisivulta. Syke muistuttaa, että lämpötilat koskevat aina yhtä paikkaa eikä niitä voi yleistää esimerkiksi isojen järvien selille. Arvoja ei tarkisteta manuaalisesti.

Merivesien lämpötilaa ei tilastoida. Nyt Helsingin edustan merivesi on noin 10-asteista, suojaisilla poukamissa tietenkin enemmänkin.