MT:n lukijat kommentoivat Facebookissa runsaasti uutista, jossa kerrottiin jättiputken torjumisesta virtsalla.

 
 
Onko jättiputken varsi kasvin Akilleen kantapää? Lukijat kertovat, että jopa sinne päässyt jäätyvä vesi voi tappaa koko kasvin.

 

Onko jättiputken varsi kasvin Akilleen kantapää? Lukijat kertovat, että jopa sinne päässyt jäätyvä vesi voi tappaa koko kasvin.

 

MT:n lukija Kyllikki Ruhanen kertoi, että jättiputki oli kadonnut hänen pihaltaan, kun sen päälle kaadettiin melkein päivittäin virtsaa. Hän suositteli myrkytöntä ja edullista torjuntakeinoa myös muille.

Lehden lukijat kommentoivat uutista runsaasti Facebookissa. He ehdottivat virtsan lisäksi myös muita kotikonsteja. Yhteistä monille on aineen kaataminen kasvin katkaisuun putkeen.

"Täällä Facebookissa joku kertoi tuhoavansa jättiputkea suolalla, siis katkaistuun putkeen suolaa", Liisa Laatinen kirjoittaa.

"Käytin itse sunnuntaihesaria, kunnes naapurin metsään kantama siemensarja alkoi todella itää. Soitin kaupungin roundup-miehelle, joka saapui haalarissa ja visiiripäässä tuhoamaan."

Katri Mäki käytti tuhoamiseen etikkaa.

"Minä tuhosin joitain vuosia sitten pihan reunasta pienen kasvuston roiskimalla päälle raakaa etikkaa. Rautanaulalla korkkiin pari reikää ja suoraan pullosta. Siitä kohtaa hävisi myös ruohot ja nokkoset mutta haittaako se kun jättiputkikin hävisi!"

Rauni Pakkala luottaa pelkkään varren katkaisuun.

"Muutaman yksilön tuhoaa ilman aineitakin, kukinto säkkiin ja nuotioon, sitten varsi poikki niin, että siihen pääsee keräytymään vettä joka jäätyy talvella ja tuhoaa juuren."

Lukijat muistuttavat myös, että myrkyt eivät tuhoa siemenpankkia. Se voi pysyä itämiskelpoisena jopa vuosia.

Jättiputkea torjutaan ely-keskuksen ohjeen mukaan niittämällä, keräämällä kukintoja ja kitkemällä. Kasvin peittäminen on tehokasta ja tuhoaa myös siemenpankin. Toisaalta peitto voi irrota ja se hävittää myös muun kasvillisuuden.

Jättiputken käsittelyssä on muistettava suojavarusteet: puutuneiden varsien kasvineste voi aiheuttaa jopa kolmannen asteen palovammoja. Esimerkiksi siimaleikkuria ei voi käyttää, sillä se lennättää vaarallista kasvinestettä.