Jättiputki aiheuttaa vaikeita palovammoja iholle. Suomi pyrkii siitä kokonaan eroon.

 
 
Marko Muuttola kaivoi Hollolassa jättiputken juuria lähes metrin syvyydestä. Jättiputki oli levinnyt ympäristöön autiotalon pihamaalta.

 

Marko Muuttola kaivoi Hollolassa jättiputken juuria lähes metrin syvyydestä. Jättiputki oli levinnyt ympäristöön autiotalon pihamaalta.

 

Vaarallinen jättiputki leviää helposti puutarhasta luontoon. Kasvista halutaan kokonaan eroon, mutta sen torjunta vaatii sitkeyttä.

Koulutuskeskus Salpauksen ympäristönhoitajaopiskelijat hävittivät metsään levinnyttä jättiputkikasvustoa maanantaina Hollolassa. Opettaja Paula Salomäki kertoi, että seudulla on jopa 5–6 hehtaaria suuria jättiputkea kasvavia alueita.

Jättiputki on puutarhojen koristekasvi, joka leviää aggressiivisesti ympäristöön. Vieraskasvi tukahduttaa alleen kaiken muun kasvuston.

Kaiken lisäksi se on vaarallinen. Puutuneiden kasvien kasvineste aiheuttaa kolmannen asteen palovammoja iholle.

"Helpointa jättiputki on hävittää keväällä kasvun alkaessa. Yksittäiset kasvit voi kaivaa ylös maasta, mutta niiden juuret voivat tosin olla lähes metrin syvyydessä."

Hollolassa opiskelijat hävittivät autiotalon pihalta metsään levinnyttä jättiputkea glyfosaatilla.

"Jättiputki leviää voimakkaasti. Kukinnossa voi olla jopa 10 000 siementä. Osa niistä säilyy maassa siemenpankkina vuosia, joten jättiputken hävittämiseen on varattava jopa 10 vuotta aikaa."

Salomäen mukaan Suomen tavoitteena on, että jättiputkesta päästäisiin kokonaan eroon 20 vuodessa.

Jättiputki on vain yksi nopeasti leviävistä vieraslajeista. Esimerkiksi tienpenkat vallannut lupiini on vastaava laji. Uutena tulokkaana puutarhoista maastoon leviää jättipalsami.

"Jättipalsami on vanhan ajan paukkukasvi, joka lennättää siemeniä ympäriinsä. Se on onneksi helppo kitkeä pois."

Rannoilla vaivaksi on noussut kurttulehtiruusu. Se on voimakas leviämään ja riittävän vahva syrjäyttämään alkuperäiset kasvit.

Vieraslajeista löytyy tietoa ja niistä voi ilmoittaa vieraslajit.fi -verkkosivulla.