perjantai, 27. toukokuu 2016

Jos tämä ei ole merkki elämästä, niin mikä? – Maapalloltakin löytyy vastaavia

 

Nasan ja Setin tutkijat ovat löytäneet todisteita karbonaattikivistä Marsin Huygensin tasangolta, kertoo Gizmodo.

Huygensin tasanko on 450 kilometriä leveä alue, jolla on lukuisia kraattereita. Kivet ovat noin 3,8 miljardia vuotta vanhoja ja kertovat Maapallolta tutusta leudosta, merellisestä ympäristöstä. Karbonaatteja sisältävä ympäristö on voinut olla suotuisa mikrobeille.

Marsissa on useita muodostelmia, kuten joenuomia ja suistoja, jotka kielivät kosteasta menneisyydestä. Myös ilmaston koostumus antaa viitteitä siitä, että suuri osa planeetan pinnasta on ollut veden peitossa.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä tarkkaan kivien koostumusta. Elämän kannalta on olennaista, millaisia mineraaleja niissä on. Tärkeimpiä niistä ovat karbonaatit, joita on muodostunut Maapallon valtameriin liuenneesta hiilidioksidista.

Mars Reconnaissance -mönkijä on tehnyt havaintoja karbonaateista paljon oletettua suuremmalta alueelta, joten vettä on saattanut olla laajalla alueella. Mönkijä ei ole kuitenkaan vielä saanut tietoa karbonaattien isotoopeista, jotka voisivat paljastaa, ovatko ne eloperäisiä.

Lisätietoa saataneen Nasan Mars 2020 -lennolta, jolla on tarkoitus kerätä näytteitä myöhempää Maapallolle lähettämistä varten. Tutkijat toivovat löytävänsä kivistä mikrofossiileita.