Species Fishing Team eli Juha Salonen, Markus Ratinen, Timi Laitinen ja Mikko Joensivu, on yksi viikonloppuna Kotkassa järjestettävän Kalamaratonin ennakkosuosikeista. Joukkueella on hallussaan Kalamaratonin Suomen ennätys, 32 kalalajia vuorokaudessa.

Miehet ongella

 

Markus Ratinen, Juha Salonen ja Timi Laitinen kilpailevat nyt ensimmäistä kertaa Kotkan Kalamaratonissa.

 

Mistä on kyse?

  • Kalamaratonissa on tarkoitus saada 24h aikana mahdollisimman monta eri kalalajia urheilukalastusvälinein
  • Kalamaraton järjestetään Kotkassa nyt yhdeksättä kertaa
  • Species Fishing Team kilpailee Kotkassa ensimmäistä kertaa, mutta lähtee kisaan yhtenä ennakkosuosikkina

KOTKA Toukokuinen Kotkan Sapokka paistattelee auringossa samalla, kun kolme miestä kokeilee kalaonneaan. Itse asiassa he tutkivat mitä lajeja pienen padon alla esiintyy.

Miehet ovat Juha Salonen, Markus Ratinen ja Timi Laitinen, he osallistuvat Kotkassa järjestettävään Kalamaratoniin – ja ovat kilpailun ennakkosuosikkeja. Species Fishing Teamiin kuuluu myös Mikko Joensivu, mutta hän saapuu paikalle myöhemmin. Joukkue on ensimmäistä kertaa kilpailemassa Kotkassa, mutta merikaupungin vesistöt ovat tulleet tutuiksi treenireissujen myötä.

– Kilpailuun treenaaminen aloitettiin toukokuun alussa. Töiden jälkeen lähdettiin pääkaupunkiseudulta liikkeelle ja joskus aamuyöstä oltiin takaisin kotona, Juha Salonen muistelee.

– Olemme itsekin yllättyneet siitä, miten hyvin olemme onnistuneet löytämään lajeja. Ei se niin vaikeaa ollut kuin etukäteen ajattelimme, Ratinen jatkaa.

Ennätys rikottavissa

Kalamaratonissa on tarkoitus saada vuorokauden aikana mahdollisimman monta eri kalalajia urheilukalastusvälinein. Species Fishing Teamilla on hallussaan Kalamaratonin Suomen ennätys: kaksi vuotta sitten joukkue kalasti Helsingin kilpailussa 32 lajia.

 

Joku nokkakalakin on satunnainen harhailija.

– Markus Ratinen

– Saatiin reilussa 12 tunnissa 30 lajia ja viimeisen 12 tunnin aikana kaksi. Meillä oli mahdollisuus vielä 2-4 lajiin. Kyllä ennätys on rikottavissa, Salonen pohtii.

– Varmasti sen joku rikkoo. Kilpailu kehittyy joka vuosi hirmuisella vauhdilla ja uusia joukkueita tulee mukaan, Laitinen jatkaa.

Ja kun Suomen ennätys menee uusiksi, tapahtuu se todennäköisesti Helsingissä. Miehet uskovat, että Kotkassakin saatetaan nähdä uusi kaupungin ennätys, mutta SE-lukemia kaakonkulmilla ei hätyytellä.

 

 

Juha Salonen esittelee vapaa

 

Lajikalastus on Juha Salosen mukaan hyvä esimerkki välineurheilusta.

 

Seuraavaksi kampela?

Vuonna 2015 Kotkan Kalamaratonilla saatiin ensimmäistä kertaa saaliiksi mustatäplätokko. Kaksi kertaa Kotkan maratonsaaliina on ollut rantanuoliainen. Harvinaisuuksia voi olla odotettavissa Juha Salosen mukaan tänäkin vuonna.

– Voihan sieltä löytyä vaikka mitä kivaa: isosimppua, härkäsimppua, rasvakalaa ja nokkakalaa. Kaikkea sellaista epämääräistä, Salonen hymyilee.

Eri asia Markus Ratisen mukaan onkin se, miten ihmiset oppivat lajeja löytämään. Kaikki lajit eivät ole saatavissa, vaikka miten yrittäisi treenata.

– Joku nokkakalakin on satunnainen harhailija. En tiedä onko Kotkan kisasta tullut koskaan Kampelaa, mutta epäilen että se tulee lähivuosina. Se on joka lajilla sama. Kun porukka oppii lajin kalastamaan, niin se on vuosi tai kaksi, kun puolet joukkueista tuo sen, Ratinen pohtii. 

”Kalamaraton on sydämessä”

Kaikki Species Fishing Teamin jäsenet ovat kalastaneet jo vuosia, mutta joukkuetoveruus löytyi nimenomaan Kalamaratonin kautta. Juha Salosen mukaan Kalamaraton on vuoden kohokohta – ja saa joukkuetovereilta hyväksyviä katseita osakseen.

 

Kun porukka oppii lajin kalastamaan, niin se on vuosi tai kaksi, kun puolet joukkueista tuo sen.

– Markus Ratinen

– Ei se ole vain kilpailu. Se on elämäntapa. Sitä ei voi selittää, jossei sitä itse koe. Kalamaraton on sydämessä, se tulee niin syvältä, Salonen toteaa rintaa takoen.

Lajikalastus eli fongaus haastaa miehet vuosi toisensa jälkeen. Salonen muistelee saaneensa viime vuoden aikana Suomessa 40 eri lajia suusta koukutettuna, Timi Laitinen nokittaa 41 lajilla. Uuden lajin löytäminen on aina mieleenpainuva hetki.

– Kun saat sen elämänpisteen, eli ensimmäistä kertaa elämässäsi vaikka pienen, kahden sentin liejutokon käsiisi, tutkiskelet sitä ja tunnistat sen, niin onhan se hienoa, Salonen kuvailee.

Kalat muiden suihin

Species Fishing Team lähtee Kotkan Kalamaratonille ennakkosuosikkina. Miesten ennakkotutustumiset Kotkan rantoihin ovat herättäneet paljon mielenkiintoa kilpailijoissa. Paineita pääkaupunkiseudun joukkue ei suostu ottamaan, mutta mitalisija maistuisi.

– Meillä on täydet mahdollisuudet kolmen joukkoon. Jos pääsemme omaan tavoitteeseemme, niin kyllä sillä tuloksella pitäisi podiumilla olla, Markus Ratinen pohtii.

 

Ei se ole vain kilpailu. Se on elämäntapa.

– Juha Salonen

Samalla puhe kääntyy joukkueen puuttuvaan jäseneen Mikko Joensivuun. Miehelle on tällä kertaa langennut huoltajan rooli, johon kuuluu muun muassa muonitus. Joensivun ansiosta Species Fishing Team on päässyt aterioimaan muun muassa kylmäsavustettua peuranjalkaa.

Kalastajat ovat usein myös innokkaita kalaruoanlaittajia, mutta Juha Salonen lienee poikkeus, joka vahvistaa säännön. Salonen saattaa hyvinkin kalastaa neljäkymmentä eri lajia vuoden aikana, mutta sisäisesti mies ei kalasta nauti.

– Ei oo mun juttu. Rakastan luonnossa olemista, kalastamista ja kaikkea, mitä se tuo mukanaan. Kyllä saaliille silti aina syöjät löytyy. Itse pysyn vaikka lihapullissa, Salonen naurahtaa.

Kotkan Kalamaraton käynnistyy lauantaina Maretariumista puolen päivän aikaan ja päättyy vuorokautta myöhemmin