Luontokuvaaja Lassi Kujala kohtasi sunnuntaina linturetkellä karhun. Hän makasi maassa ja kuvasi kohti juoksevaa karhua. Mielessä pyöri samalla, että pitäisikö leikkiä kuollutta vai nousta pystyyn.

karhu juoksee kohti kuvaajaa

 

Karhu juoksi suoraan Lassi Kujalaa kohti.

 

Mistä on kyse?

  • Luontokuvaaja Lassi Kujala pääsi sunnuntaina Haminassa kuvaamaan kohti juoksevaa karhua
  • Kujalan huomatessaan karhu pysähtyi, kääntyi kannoillaan ja juoksi pois
  • Kujala sanoo, että tällaistesta tilanteesta luontokuvaaja haaveilee aina

Kouvolalainen luontokuvaaja Lassi Kujala oli sunnuntaina kuvaamassa lintuja Haminan Rantahaassa lintutornin luona. Hän makasi mahallaan maassa ja havaitsi jonkun tumman möykyn juoksevan häntä kohti. Kujala luuli, että kyseessä on koira.

– Linnut säikähtivät jotain ja lensivät karkuun, ja katsoin mikä ne pelästytti. Ensin luulin, että minua kohti juoksee tumma koira, mutta äkkiä tajusin, että sehän on karhu, kertoo Kujala.

– Tottakai luontokuvaaja haaveilee aina tällaisesta tilanteesta. Olen kuvannut luontoa neljäkymmentä vuotta ja tajusin, että nyt pääsen ensimmäistä kertaa kuvaamaan karhua maksullisen kojun ulkopuolelta.

– En miettinyt sen enempää vaan aloin kuvata. Kyseessä oli äärimmäisen harvinainen ja epätodellinen tilanne.

Kujala kuvasi lähestyvää karhua edelleen maassa maaten ja tajusi pian, että karhu on tulossa häntä kohti täyttä vauhtia.

– Ymmärsin, että yhteentörmäys tässä tulee, jos karhu ei pysähdy. Niinpä nousin ylös. Kun karhu näki minut, se pysähtyi, oli hetken paikallaan ja kääntyi kannoillaan.

Parhaimmillaan karhu oli noin kymmenen metrin päässä.

"Pelko ei käynyt edes mielessä"

Lassi Kujala kertoo, ettei hän pelännyt missään vaiheessa.

– Pelko ei käynyt edes mielessä. Karhu ei ollut saalistamassa, se pakeni henkensä edestä.

Karhu lähti juoksemaan kohti omakotialuetta, koska yhdessä suunnassa oli meri, toisessa Kujala ja kolmannessa riista-aita moottoritien vieressä. Hetken kuluttua karhu tuli takaisin, juoksenteli ympäriinsä ja katosi lopulta näkyvistä.

Lassi Kujala kertoo, että muiden paikalla olevien kuvaajien tunteet heittelivät hetken laidasta laitaan.

– Yksi sanoi, että nyt ottaa ihan sydämestä ja toisella alkoivat kädet täristä. Minä olen valmistautunut tällaiseen tilanteeseen jo vuosia, joten kuvaustilanne oli aika rutiininomainen eikä sen jälkeenkään tuntunut mitenkään hurjalta.

Pian paikalle tuli poliisiauto sekä metsästäjät koirineen ja he aloittivat jäljestyksen.

Karhun jäljestäminen lopetettiin sunnuntai-iltana pimeän tultua eikä lisää havaintoja ei ole saatu sunnuntai-illan jälkeen. Mikäli karhu palaa asutuksen lähelle, metsästäjien koiria käytetään apuna karkoittamaan karhu haja-asutusalueelle.

Karhu on liikkunut Haminan alueella torstaista lähtien.