Ajaessa älypuhelimia käyttäviä autoilijoita etsitään laajaan kenttätutkimukseen. Jyväskylän yliopiston tutkimus kestää puoli vuotta ja siinä seurataan älypuhelimien käyttöä ajon aikana. Samalla testataan uutta järjestelmää, joka muistuttaa kuskia tarkkaavaisuudesta. Koehenkilöksi voi hakeutua, jos ajaa autolla lähes päivittäin ja käyttää usein älypuhelinta ajaessa. Tutkimusvälineet autoilija saa palkkioksi tutkimuksen jälkeen.

Matkapuhelin auton lattialla, Instagramissa Lamborghinin kuva.

 

Älypuhelimen käyttäjien liikenneturvallisuutta parannetaan pitkällä tutkimuksella.

 

Koehenkilöt saavat tutkimusprojektilta älypuhelimen, muistikortin, autotelineen ja autolaturin. Ne mukanaan tutkittavat ajavat ja käyttävät älypuhelinta normaalisti puoli vuotta. Palkkion saamiseksi osallistujien on täytettävä tutkimusjakson jälkeen verkkokysely, joka selvittää kuljettajien kokemuksia järjestelmästä.

– Käyttäjien ei tarvitse olla teknisesti suuntautuneita. Riittää kun haluaa olla mukana liikenneturvallisuutta parantavan ratkaisun kehittämisessä. Koehenkilöt saavat halutessaan tutkimusjaksostaan raportin, kertoo tutkimuksesta vastaava tutkijatohtori Tuomo Kujala.

Tutkittavan täytyy ajaa säännöllisesti ja paljon samalla autolla kesä-joulukuussa. Tutkimus edellyttää, että koehenkilö myöntää käyttävänsä puhelinta ajon aikana runsaasti ja omistaa Android-käyttöjärjestelmällä varustetun älypuhelimen. Tutkimuksen aikana projektilta saatu puhelin asennetaan auton tuulilasiin tallentamaan autoilijan kännykänkäyttöä.

Tutkimuksen järjestelyt ja tulosten raportointi ovat luottamuksellisia. Tulokset raportoidaan niin, että kuljettajia ei voida tunnistaa.