Elokuvateatterin ilman koostumus muuttuu jännityksen mukana.
 

Jännityselokuvissa hiilidioksidi- ja isopreenitasot lähtevät nousuun.

Elokuvissa jännitystä on kirjaimellisesti ilmassa. Saksalaistutkijat nimittäin pystyivät päättelemään elokuvateatterin ilman kemiallisesta koostumuksesta, onko salissa esitetty jännityselokuva tai komedia.

Tutkijat esittivät koeyleisölleen komedioita, fantasiaelokuvia ja trillereitä, kuten Nälkäpeliä. Mittarit analysoivat samalla elokuvateatterin poistoilmasta puolen minuutin välein hiilidioksidia ja yli sataa muuta kemiallista ainetta.

Tutkijat pystyivät tarkkailemaan salin ilman kemiallista muutosta kohtaus kohtaukselta.

 

”Nälkäpelin kemiallinen puumerkki oli erittäin selvä. Hiilidioksidi- ja isopreenitasot nousivat merkitsevästi aina, kun sankaritar taisteli henkensä edestä”, kertoo Max Planck -instituutin tutkija Jonathan Williams laitoksen verkkosivulla.

Terveen ihmisen hengityksessä on yli 800 eri yhdistettä, ja isopreeni on niistä yksi. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä, mikä elimistössä kirvoittaa isopreeniä uloshengitysilmaan.

Hiilidioksidin ja isopreenin lisäys salin ilmassa seuraa tutkijoiden arvelun mukaan siitä, kun katsojat trilleriä seuratessaan jännittyvät ja heidän hengityksensä nopeutuu.

Myös komedialla oli oma kemiallinen puumerkkinsä, joka erottui jännityselokuvalle tyypillisistä yhdisteiden pitoisuuksista.

”Saimme tilastolliset tunnusmerkit huvittaville ja jännittäville kohtauksille. Pystyimme tunnistamaan ne näkemättä elokuvaa”, kertoo tutkija Jörg Wicker.

Ihmisjoukkojen hengitysilman mittauksista voi olla apua ihmisen hengityksen ja aineenvaihdunnan tutkimuksessa. Myös mainosten ja elokuvien tekijät voivat tutkijoiden mukaan testata samoilla menetelmillä sitä, miten ihmiset reagoivat heidän tuotoksiinsa.

Paraikaa tutkijat selvittävät, millaista ilmakemiaa synnyttää Star Wars -elokuvaa katsova yleisö.