Ounasjoki tulvii vaarallisesti Kittilässä. Iijoen tulva on katkonut teitä Pudasjärvellä.

 

Nopea lämpötilan nousu sulattaa lumia Iijoen latvoilta ja nostaa vedenpintaa Pudasjärven keskustan lähivesissä. Keräsenniemessä mökkeilevä Anne Isoniemi ei ole kovin huolissaan tämän kevään tulvasta.

 

Nopea lämpötilan nousu sulatti lumia Ijoen latvoilta ja nosti vedenpintaa Pudasjärven keskustan lähivesissä.Keräsenniemessä mökkeilevä Anne Isoniemi ei ole kovin huolissaan tämän kevään tulvasta.

 

Tulva katkaisi Jongulla Länsirannantien Harjun kohdalta.

 

Tulva katkaisi Jongulan Länsirannantien Harjun kohdalla.

 

Keräsentie Pudasjärvellä on veden vallassa.

 

Keräsentie Pudasjärvellä on veden vallassa.

 

Tulvavesi on noussut rantametsiin.

 

Tulvavesi on noussut ranta metsiin.

 

Sekarotuinen Nita-koira nauttii tulvavedessä telmimisestä.

 

Sekarotuinen koira Nita nauttii tulvavedessä telmimisestä.

 

Lämmin sää on saanut jäät liikkeelle ja vedenpinnan nousuun Lapin joilla. Tulvakeskus ennustaa Ounas- ja Kemijoen kevättulvista keskimääräistä suurempia.

"Jäät ovat kuitenkin haurastuneet puikkomaisiksi, joten niistä ei ole vaaraa tänä keväänä", Lapin elykeskuksen insinööri Jukka Kuoksa toteaa. Jääpatoja tuskin muodostuu.

"Ounasjoki voi Kittilän kohdalla nousta vahinkorajalle viikonloppuna."

Kuoksan mukaan esimerkiksi paikallinen S-Market on jo varautunut tulvaan suojaamalla kiinteistöään maavallein ja pumppausjärjestelmin.

Tulvakeskuksen mukaan Kemijoella virtaama kasvaa. Rovaniemellä tulva on huipussaan toukokuun puolivälissä ja jää ennusteen mukaan alle vahinkorajan.

Ivalojoen keskimääräisen suuruinen tulvahuippu ajoittuu viikon loppuvaiheille. Simojoella tulva on kääntynyt jo laskuun.

Tornionjoen Matkakoskessa joen pinta on noussut jo toista metriä. Tulvahuippu ajoittuu toukokuun puoliväliin tai loppupuolelle. Tornionjoen tulvasta odotetaan keskimääräistä tai hieman sitä suurempaa.

Jokakeväinen ilmiö

Pohjois-Pohjanmaalla tulvat ovat laantuneet muualla paitsi Iijoella, jonne Pohjois-Pohjanmaan elykeskus ennustaa tavanomaista kevättulvaa.

Pudasjärvellä Jongunjärven ympäristössä vedenpinta nousee hieman tavanomaista tulvaa korkeammalle. Länsirannantie on poikki korkean vedenpinnan vuoksi.

Myös Pudasjärven Keräsenniemessä vesi on noussut tielle.

"Kahdessa päivässä vesi nousi 16 senttiä", mökiltään keskiviikkona tavoitettu Anne Isoniemi kertoo. Vesi on kuitenkin melkein metrin alempana kuin viime vuonna, joten tilanne on hallinnassa.

Tulvan ei ennakoida aiheuttavan tieverkon katkeamista lukuun ottamatta muuta vahinkoa. Vesisateet voivat kuitenkin vielä pahentaa tilannetta.

Kiiminkijoella tulvavahingot jäivät rivakasta jäidenlähdöstä huolimatta vähäisiksi. Yksi asuintalo sekä useita mökkejä ja pihasaunoja kastui. Lisäksi teihin tuli jonkin verran vaurioita.