Torstain rankat kuurosateet väistyvät Suomen eteläpuolella olevan matalapaineen heiketessä ja pohjoisen korkeapaineen vallatessa alaa.

Kirsikka kukkii.

 

 

Torstaina ropisi Ylen meteorologi Matti Huutosen mukaan paikoin roimasti, esimerkiksi Vaasassa satoi yön aikana yli 50 mm eli kuukauden sademäärä.

– Päivän aikana enimmät sateet osuivat Kaakkois- ja Itä-Suomeen sekä Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan, missä vettä on myös tullut kymmeniä millimetrejä, Huutonen kertoo.

Viikonloppua kohden sää poutaantuu ja samalla myös lämpenee, kun Suomen eteläpuolella oleva matalapaine alkaa väistyä.

– Sadekuuroja kuitenkin saataneen perjantaina päivän mittaan Satakunnasta Keski-Suomeen ulottuvalla kaistaleella sekä Pohjanmaalta Pirkanmaalle ulottuvalla alueella.

– Maan keskiosissa on koleahkoa ja lämpötilat pysyttelevät 10 asteen tienoilla. Sen sijaan sekä Pohjois- että Etelä-Suomessa päästään parinkymmenen lämpöasteen hujakoille, Huutonen ennustaa.

Viikonloppuna pohjoisen vahvistuva korkeapaine valtaa alaa koko maassa, mikä tarkoittaa pääosin poutaista ja laajalti aurinkoista säätä.

– Samalla lämpötilat nousevat, ja sunnuntaina 20 asteen lämpötiloja mitataan jälleen lähes koko maassa. Hellerajoistakaan ei kauaksi jäädä ja viimeistään alkuviikolla helleraja näyttäisi tämän hetken ennusteen mukaan rikkoutuvan, Huutonen sanoo.