Pienellä vaivalla voi oman pihapiirinsä muuttaa pienkanalaksi. Kanoja saa parhaimmillaan muutamalla kympillä ja niitä voi myös vuokrata. Mikäli kiintymys omaan lintuun on suuri, voi niille rakentaa suojan talveksi ja kukko kanojen seurassa tuo pian myös tipuja.

Emma Pylkkänen ja Mansikka-kana

 

Emma Pylkkänen on kokenut kananhoitaja.

 

Kukko ja kanat perhepotretissa

 

Mustikka kukko sekä kärpässieni ja mansikka nimeä kantavat kanat perhepotretissa.

 

Emma ja Katriina Pylkkänen

 

Emma ja Katriina Pylkkänen.

 

Mistä on kyse?

  • Kesäkanan saa jo parilla kympillä
  • Kanan tarvitsee ruokaa, juomaa, suojaa ja puhtautta
  • Kana munii iästään rippuen munan päivässä
  • Kesäkanan voi myös vuokrata

Kukko ja kaksi kanaa tepastelevat tyytyväisenä Timo ja Katriina Pylkkäsen pihamaalla Maaningalla. Alkujaan kesäkanoiksi hankitut siivekkäät saivat Pylkkäsiltä uuden kodin ja talven jälkeen helttapäille maistuvat tuoreet voikukanlehdet.

Perheen tytär Emma on jo kokenut kananhoitaja ja tietää miten kanat pysyvät tyytyväisinä.

– Jokapäivä hoidan niitä. Niille pitää antaa ruokaa, vettä ja siivota kanala, Emma luettelee.

Katriina Pylkkänen kertoo, että kana on varsin vähään tyytyväinen.

– Pitää olla hyvää teollista rehua, mistä se saa kivennäiset ja vitamiinit. Lsäksi kanankalkkia ja vettä päivittäin, Pylkkänen kertoo.

Rehua ja kanankalkkia löytyy perheen pihasta 40 kilon säkeistä, jotka riittävät useiksi kuukausiksi.

Oikeat puitteet

Katriina Pylkkänen työskentelee Iisalmessa Savonia ammattikorkeakoululla kotieläin- ja hevostuotannon opettajana. Ammatistaan huolimatta kanat olivat vielä pari vuotta sitten hänelle uusi tuttavuus.

Pylkkänen kertoo, että mikäli kanoja mielii pihaansa ottaa, täytyy niille järjestää oikeanlaiset puitteet. Kanoilla tulee olla riittävä aitaus, jossa ne voivat liikkua vapaasti ja pysyvät turvassa petoeläimiltä. Mikäli kanat ottaa keväällä, tulee ne lintujen muuttoaikaan pitää sisällä ja kesällä erossa vesilinnuista.

Kanoilla tulee olla myös suojaa, johon Pylkkäsen mukaan käy esimerkiksi vaja, leikkimökki tai vanha koirankoppi. Suojasta tulee löytyä munintapesä ja yöpymisorsi. Mikäli lämpötila laskee alhaiseksi, olisi suojassa hyvä olla myös lisälämmitys.

Oma-, kesä- vai leasingkana?

Kanoja voi hankkia monella tapaa. Kanan voi ostaa haudottavina siitosmunina tai ostaa kanan itselleen suoraan kanalasta. Yksivaihtoehto on myös vuokrakana, jossa lintu palautetaan kesän jälkeen kasvattamokanalaan.

Lintujen hinnat vaihtelevat noin 10 eurosta ylöspäin, riippuen rodusta ja kanan iästä. Rotukanat ja nuoret munintansa aloittaneet kanat ovat kalliimpia.

Kana munii iästään riippuen munan päivää kohden, joten perheen munan tarve saadaan täytettyä jo parilla linnulla. Mikäli kanoja haluaa enemmän, on mahdollista ottaa myös kukko, jolloin munatuotanto muuttuu äkkiä tiputuotannoksi.  Kukko myös turvaa ja ohjeistaa kanaparveaan, vaikka taajama-alueilla kiekumisesta voi olla riesaa.

Jos kanan ottaa vain kesälinnuksi, on se syksyn tullen mahdollista myydä eteenpäin. Vaihtoehtona on myös linnun lopettaminen.

– Lopettamisessa pitää huolehtia, että sen tekee ammattitaitoinen henkilö. Näin lopettaminen on nopea ja kivuton, Pylkkänen muistuttaa.

Ilmoita kanastasi

Kanan ottajan on hyvä muistaa, että vaikka ottaisi vain muutaman yksilön, tulee tästä tehdä ilmoitus oman kunnan maaseututoimeen. Kaava-alueilla tulee ottaa yhteyttä terveydensuojelu- ja rakennusvalvontaviranomaiseen.

Mikäli kanan vointi huolestuttaa, voi asiassa kääntyä eläinlääkärin puoleen. Oireet tunnistaa helposti.

– Heltan väri muuttuu tai kana kyhjöttää, Pylkkänen kertoo.

Elintarviketurvallisuuskeskuksen verkkosivuilta löytyy kattava paketti kesäkananottajalle. Katriina Pylkkänen kuitenkin muistuttaa, että maalaisjärjellä pärjää pitkälle.

– Suosittelen, Katriina Pylkkänen kiteyttää.