Suomen karhukannan hoitosuunnitelma päivitetään tämän vuoden aikana. Suunnitelmaa voivat kommentoida kaikki.
 
 
Viimeisin vahvistettu karhukannan hoitosuunnitelma on vuodelta 2007.

 

Viimeisin vahvistettu karhukannan hoitosuunnitelma on vuodelta 2007.

 

Suomen riistakeskus on avannut otakantaa.fi -palveluun keskustelufoorumin, missä voi ottaa kantaa karhukannan hoitosuunnitelmaan.

Hoitosuunnitelma päivitetään tämän vuoden aikana. Päivityksessä tärkeässä roolissa on kansalaisten ja sidosryhmien osallistaminen prosessiin, tiedottaa Suomen riistakeskus.

Se toivoo rakentavaa ja tulevaisuuteen katsovaa keskustelua Suomen karhuasioista päivitysprosessin tueksi.

Keskustelu on lähtenyt vilkkaasti käyntiin. Esimerkiksi karhu ja haaska -osiossa on esitetty, että ravintohoukuttimen käyttö tulisi sallia karhunmetsästyksessä. Se mahdollistaisi valikoinnin ja tarkan laukauksen.

Haaskoja esitetään kiellettäväksi kaikilta. Ne aiheuttavat kommentin mukaan karhukeskittymiä ja totuttavat eläimet ihmiseen.

Karhuvahinkojen ennaltaehkäisy ja petoaitojen markkinointi on unohdettu, todetaan yhdessä keskustelunavauksessa.

Eniten on kommentoitu keskustelua, jonka avauskommentissa todetaan, että karhut pitäisi pelotella asutuksen liepeiltä asumattomille seuduille.

Keskusteluaiheet on jaettu otakantaa.fi -palvelussa neljään eri kategoriaan:

1. ihmisen, karhun ja luonnon muodostama suhde

2. karhukannan levittäytyminen, suuruus ja kannanarviointi

3. karhujen metsästys ja valokuvaus

4. karhu haittaa ja vahinkoa tuottavana eläimenä.

"Tulevaisuuteen katsova ja kehityslähtöinen keskustelu palvelisi parhaiten hoitosuunnitelman päivitystä", sanoo erikoissuunnittelija Marko Paasimaa Suomen riistakeskuksesta.

Paasimaa toivoo, että kaikki kertoisivat rohkeasti ja rakentavasti mielipiteensä sekä kehittämisehdotuksensa Suomen karhukannan hoidosta. Hän muistuttaa, että vaikuttamisen mahdollisuus on nyt, kun uutta hoitosuunnitelmaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

Keskustelu otakantaa.fi -palvelussa on avoin kaikille, ja se on avattu sekä suomeksi että ruotsiksi. Keskustelu on avoinna kesäkuun loppuun asti.