Kaksi Keski-Suomessa Multialta pyydettyä metsonaarasta siirrettiin Puolan Ruszówiin toukokuun puolivälissä. Riistanhoitoyhdistysten tyrmäämä lintujen siirtoistutushanke toteutui lopulta paljon kaavailtua pienempänä. Siirretyt linnut nimettiin Pirkoksi ja Liisaksi.

Metso

 

Kuvan metso ei liity tapaukseen. 

 

Finnhunting Oy on toimittanut Puolaan kaksi keskisuomalaismetsoa. Puolalaisen metsojen EU-life-siirtoistutushankkeen tavoitteena on tukea maan metsokantaa. Linnut vapautetaan lähiaikoina puolalaiselle luonnonsuojelualueelle tai sen liepeille Ruszów'n metsiin.

Hankkeesta nousi kohu alkukeväästä, kun suunnitelma tuli julkisuuteen. Keskisuomalaisissa riistanhoitoyhdistyksissä siirtohanke tyrmättiin täysin.

Naaraslinnut otettiin kiinni Multialla toukokuun puolivälissä. Ne saivat nimekseen perisuomalaiset Pirkon ja Liisan.

Puolaan vietiin valioyksilöt

Kappalemäärissä siirtohankkeessa jäätiin kauas ennakkosuunnitelmissa. Suomen Riistakeskus myönsi Finnhunting Oy:lle alun perin luvan jopa neljänkymmenen linnun siirtoon, mutta yritys rajasi itse siirrettävien lintujen määrän enimmillään kahteenkymmeneen. Puolaan päätyi lopulta vain kaksi lintua.

– Kappalemäärällisesti jäätiin ajatellusta, mutta ei se ollut pettymys. Pitää muistaa, että ollaan tekemisissä luonnonlintujen kanssa, eikä niiden pyydystäminen ole lainkaan yksinkertaista, sanoo lintujen siirrosta ja kiinniotosta vastanneen Finnhunting Oy:n Toni Hirvonen.

Hänen mukaansa myös hankkeen puolalainen yhteistyökumppani oli kahteen lintuun hyvin tyytyväinen.

– Molemmat linnut olivat erittäin vahvoja ja terveitä tutkittaessa ja matkaan laitettaessa. Ne edustavat rotunsa erinomaisia yksilöitä eli siinä mielessä varmaan laatu korvaa määrän.

Kiinnioton parissa tehtiin Hirvosen mukaan pitkää päivää.

– Linnut otettiin kiinni teiden varsilta haaveilla. Käytössä oli eräänlainen verkkopyssy, jolla eläimen ylle ammuttiin verkko, Hirvonen kuvailee operaatiota.

Toiveissa lintujen lisääntyminen

Metsojen siirtoistutushankkeessa on tavoitteena tukea puolalaista metsokantaa Natura-luonnonsuojelualueella. Nyt linnut ovat Puolassa totutustarhoissa, jossa niille on tehty terveystarkastukset. Totutusjakson jälkeen linnut vapautetaan suunnitellulle alueelle.

Sitä, ehtivätkö tulokkaat lisääntymään uudessa kotipaikassaan, ei voida toistaiseksi kuin arvella.

– Lisääntyminen voi olla haasteellista, en osaa sitä sen tarkemmin arvioida. Toivotaan, että se onnistuu – kukaan ei kuitenkaan kiellä, etteikö tälläinen maastamuutto olisi stressi linnulle. Ne olivat siirrettäessä kuitenkin erittäin hyvässä kunnossa, Hirvonen painottaa.