Neljä viidestä koirasta vaikuttaa stressaantuneelta, kun ihminen halaa niitä. Halaajan hyvistä aikeista huolimatta koirat ahdistuvat ja niiden epämukava olo välittyy kehonkielestä, jos niiden eleitä vain osataan tulkita.

 

 
Koirat saattavat vaikuttaa siltä, että ne pitävät rutistuksista, mutta itse asiassa ne useimmiten haluaisivat olla missä tahansa muualla kuin ihmisen sylissä.

Kauriinsilmät ja nuolaisu naamaan eivät välttämättä ole merkki siitä, että koirasi rakastaa sinua ja sinun sydämellisiä halauksiasi.

Itse asiassa se voi olla merkki täysin päinvastaisesta reaktiosta, kirjoittaa professori ja koirien käyttäytymisen asiantuntija Stanley Coren Kanadassa toimivasta Brittiläisen Kolumbian yliopistosta Psychology Today -sivustossa.

Corenin hämmästyttävän tutkimuksen mukaan 81 prosenttia koirista lähettää halattaessa kehollaan epämukavasta olosta kieliviä viestejä.
 

Koirat: Ai halaus? Ei kiitos!

Kanadalainen koira-asiantuntija keräsi satunnaisesti Googlen kuvahausta ja Flickr-kuvapalvelusta 250 kuvaa koirista, joita ihmiset halaavat.

Kuvien koirista etsittiin yhtä tai useampaa epämukavan olon merkkiä:

 

hunde-hader-knus-3.jpg
 

 

● 1: Alas painetut korvat
● 2: Kauriinsilmät tai "puolikuusilmät", joissa silmäkulmassa näkyy valkoista.
● 3: Poiskäännetty pää, joskus osittain tai kokonaan suljetut silmät.
● 4: Kuonon nuoleminen ja (halaajan) kasvojen nuoleminen.

Corenin tutkimus ei ole läpikäynyt vertaisarviointia, mutta sen tulokset vaikuttavat selviltä:

7,6 prosenttia koirista näytti halauskuvissa rennolta ja iloiselta. 10,8 prosentille koirista halaus vaikutti olevan yhdentekevä tai niiden eleet olivat monitulkintaisia, kun taas jopa 81,6 prosenttia kuvien koirista näytti stressaantuneilta ja ahdistuneilta.
 

Koirat eivät voi paeta

Professori Corenin mielestä koirat tuntevat halauksen aikana olevansa kiinni sidottuja, mistä ne eivät luontaisesti pidä. Siksi koirat stressaantuvat.

”Koirat ovat luonnostaan arkoja ja pakenevia eläimiä, jotka on luotu juoksemaan kovaa. Kun ne joutuvat stressaaviin tilanteisiin, niiden ensimmäinen puolustusmekanismi eivät ole hampaat vaan pakeneminen”, Coren selittää.

Koira-asiantuntija korostaa, että pienten lasten ei pitäisi antaa halata koiria, sillä lapset eivät vielä osaa tulkita koiran eleiden viestejä.

”Jos koira pelkää tai rauhaton, se saattaa myös purra”, sanoo Coren.

Koirat opettavat ihmisille haukun vivahteita

Ihmisille koirien käytöksen tulkitseminen voi olla joskus vaikeaa. Onneksi koirat yrittävät helpottaa lajien välistä viestintää haukkumalla.