Suomalaisessa luontokuvassa on perinteisesti vältetty pesäkuvia, jotta eläimiä ei häirittäisi. Somen söpöt poikaskuvat ovat muuttaneet pelisääntöjä. Suomen luonnon asiantuntija opastaa, miten vältät kuvaamisen sudenkuopat.

Ketut leikkivät  

Mistä on kyse?

  • Hyviin luontokuvaustapoihin kuuluu olla häiritsemättä eläimiä pesillään
  • Liian lähelle ei kannata mennä
  • Pesän sijainti voi olla järkevää pitää vain omassa tiedossa

Kuva oravaemon ja poikasen hellyydenosoituksesta levisi netissä hirmuvauhdilla. Somen valokuvausryhmässä otos linnunpesältä kerää tuhansia tykkäyksiä. Ketunpoikasten muodostama pyramidi vasta hellyyttävä näky onkin.

Suomen luonnon toimituspäällikkö, biologi Antti Halkka pitää myönteisenä ilmiönä innostusta seurata ja kuvata luontoa. Hän allekirjoittaa havainnon siitä, että poikaset kiinnostavat kuvaajia.

Toisaalta ilmiöllä on kääntöpuoli: liian lähelle pesää menevä kuvaaja voi tulla häirinneeksi pesintää ja saa pahimmillaan emon hylkäämään poikaset. Pesäpaikan paljastaminen julkisesti taas saattaa tuoda paikalle niin paljon hmisiä, että eläimet häiriintyvät.

Juuri tästä syystä suomalaisessa luontokuvassa on Halkan mukaan perinteisesti kartettu pesäkuvien julkaisemista. Suuria massoja ei ole haluttu innostaa pesien äärelle.

Some on muuttanut pelisäännöt, kun kuka tahansa voi julkaista luontokuvia. Halkka neuvoo, miten kuvata eläinpoikasia häiritsemättä niiden elämää.

1. Pysyttele riittävän etäällä pesästä

Kun kuvausvälineet ovat kehittyneet, hyviä kuvia voi ottaa entistä pidemmän matkan päästä. Tällöin eläinkään ei luultavimmin häiriinny kuvaamisesta.

Jos lintu ei mene ruokkimaan poikasiaan ja on jäykkänä paikallaan, olet liian lähellä.

– Antti Halkka

Tarkkaile eläintä. Kokenut luonnossaliikkuja tunnistaa stressin merkit. Jos eläin jähmettyy paikalleen, hälytyskellojen pitäisi soida, sanoo Halkka.

– Näen usein kuvia, joissa on kirjosieppo suu täynnä ruokaa. Kuva on ehkä saatu, koska lintu ei halua osoittaa pesänsä sijaintia. Jos lintu ei mene ruokkimaan poikasiaan ja on jäykkänä paikallaan, olet liian lähellä.

Miten pitkä matka pesään on sitten pidettävä? Se vaihtelee lajin ja sen mukaan, miten tottunut eläin on ihmisiin. Jos eläin säikkyy tai pakenee, siirry kauemmaksi.

Kännykkäkuvaaja on usein liian lähellä, koska laitteissa on harvoin hyvää zoomia.

2. Älä päivystä pesällä

Eläimet voivat stressaantua, jos pesällä päivystää jatkuvasti ihmisiä.

Jos ihmiset ovat samalla pesällä koko päivän kuvaamassa, se stressaa eläintä varmasti.

– Antti Halkka

Jos yksi ihminen käy kuvaamassa pesää hetken, häiriö on todennäköisesti pienempi kuin jos paikalla vaihtuvat kuvaajat katkeamattomana virtana.

– Jos ihmiset ovat samalla pesällä koko päivän kuvaamassa, se stressaa eläintä varmasti.

3. Pidä paikka omana tietonasi

Esimerkiksi Helsingissä sijaitsevasta ketunpesästä on tullut jonkinlainen yleisökohde, jossa kaikki haluavat nähdä vilauksen ja saada kuvan ketunpoikasista.

Antti Halkan mukaan hyviin luontokuvaustapoihin kuuluu, että pesäpaikan tarkkaa sijaintia ei kerrota.

– Kun paikalla käy suuri joukko ihmisiä, sinne eksyy heitäkin, jotka eivät noudata hyviä käyttäytymissääntöjä. Esimerkiksi Suomen luonto ei paljasta tarkkoja kuvauspaikkoja, koska pesimärauhaa pitää kunnioittaa.