Ensin oli kesäkana, mutta nyt tulee kesäkani. Lihakanien kotikasvatus on lisääntynyt vauhdilla parin viimeisen vuoden aikana. Itse kasvatettu kaninliha kiinnostaa etenkin lähiruuan ystäviä.

Kani

 

Lihakani on nimensä mukaan lihaksikas ja voi painaa aikuisena yli neljä kiloa.

 

Kani kasvaa silmissä. Kolmessa kuukaudessa pitkäkorva on valmis patakani. Hyvässä lykyssä voi kasvattaa lihaksi kaksi "kanisatoa" kesässä. Kaninkasvatus lihaksi on vaivihkaa paisumassa jonkin sortin ruokailmiöksi.

– Kyselyt ovat lisääntyneet paljon. Uskon, että takana on ekologisuus ja lähiruokabuumi, Hausjärven Monnissa asuva kaninkasvattaja Hanna Tähjä sanoo.

Kaninkasvatus ruuaksi on eräänlainen vastaveto lihan tehotuotannolle. Tähjän mukaan ihmiset haluavat syödä eläimen lihaa, joka elänyt onnellisen elämän.

– Kun itse kasvattaa kanin ruuaksi niin tietää ainakin, että se on hoidettu hyvin, Tähjä korostaa.

Kun itse kasvattaa kanin ruuaksi niin tietää ainakin, että se on hoidettu hyvin.

– Hanna Tähjä

Ensimmäiset Tähjän omat kanit päätyivat pataan hieman vahingossa. Näyttelykaneja oli siunaantunut liikaa, niistä oli päästävä eroon.

– Ajateltiin, että mitä jos?

Ja niin Tähjän pakastin sai uumeniinsa pulskia kaninruhoja.

– Kanin liha on todella hyvää, Tähjä korostaa

Kanin uusi tuleminen

Kaninkasvatus lihaksi ei ole uusi asia. Varsinkin sota-aikana kani oli monessa huushollissa tärkeä lihanlähde. Kani kasvoi nopeasti, eikä nirsoillut ruuan kanssa.

– Lihakani teurastetaan kolmen kuukauden ikäisenä. Silloin ruhopaino on noin puolitoista kiloa, Tähjä sanoo.

Lihaksi kasvatettava, niin sanottu patakani teurastetaan mielellään nuorena, silloin liha on mureimmillaan. 

Kaniininkasvattajat ry:n puheenjohtaja Mirja Säynäjoki on kokenut kaninkasvattaja. Lihakani-innostus on näkynyt yhdistyksessä parin viime vuoden aikana.

Meidän järjestämät lihakanin tuotantokurssit ovat täyttyneet hetkessä.

– Mirja Säynäjoki

– Meidän järjestämät lihakanin tuotantokurssit ovat täyttyneet hetkessä. Tiedonpuute on valtava. Viimeisin lihakanin kasvatuksesta kirjoitettu suomalainen kirja on 1940-luvulta, Säynäjoki sanoo.

Tuotantokurssin halutuin oppi on pläkkiselvä.

– Se miten kani teurastetaan ja nyljetään, Säynäjoki kertoo.

Söpöstä tuli riesa

Pääkaupunkiseudulla levinnyt citykani on tasoittanut lihakanin tietä ruokapöytään. Suloisesta pihojen pörröturkista on tullut puutarhojen tuhoaja ja riesa, ongelma. Samalla on huomattu, että pihoilla loikkii ilmaista ja hyvää lihaa. Villikanin loukkupyynti on myös kasvussa. Itse asiassa Suomen villikanikanta on peräisin luontoon päästetyistä lemmikkikaneista.

 

Kani

 

 

Kani on ollut Suomessa viimeiset vuosikymmenet lähinnä lemmikki. Säynäjoen mukaan ihmettelyt oman kanin syömisestä herättää aika ajoin kummeksuntaa.

– Suhde eläimeen on ihan eri kun sitä kasvattaa lihaksi.

Säynäjoen mukaan lihakanirintamalla ollaan varovaisia, toiminnasta ei tehdä sen suurempaa numeroa.

Antavat vain kanin kasvaa.