Pururadalla maannut, kapin vaivaama ilves ei selviytynyt eläinlääkärin hoidosta huolimatta. Eläimen ruho lähetetään tutkittavaksi Eviralle.

Parivuotiaaksi arveltua urosilvestä hoidettiin eläinlääkärissä antibiootilla ja kapilääkkeellä, mutta eläin ei silti selviytynyt.

– Ilves kuoli neljän aikaan iltapäivällä. Sen kapi oli edennyt niin pitkälle, ettei lääkitys pelastanut sitä, eläinkodin yrittäjä Timo Salonen kertoo.

Poliisi kutsui Salosen avuksi kuljettamaan hyvin uupuneen eläimen hoitoon. Saloselle kokemus ei ollut ainoa laatuaan, sillä vuosien varrella hän on ollut auttamassa useita ilveksiä.

– Onnellisiakin loppuja on ollut, ja joskus ilves on voitu hoidon jälkeen palauttaa luontoon.

Salonen muistaa hyvin käyneen esimerkiksi nälkiintyneille, vielä maitohampaisille pennuille.

– Niiden hoito oli helppoa, koska ruoka maistui hyvin.

Salosen apua tarvinneet aikuiset ilvekset ovat useimmiten olleet kapin sairastuttamia. Joskus tilanne on eläimen löydyttyä niin toivoton, ettei ilves ole selvinnyt edes kuljetuksesta eläinlääkäriin.

Salosen mukaan kapi näkyy ilveksessä vasta, kun tauti on edennyt pitkälle. Yleisimmin sairaus tarttuu ilvekseen ruoan mukana: kun se syö esimerkiksi sairastunutta supia.

Koululaiset löysivät tiistaina aamupäivällä ilveksen makaamasta pururadalta Pukinvuoren ulkoilualueelta Jämsästä. Kuolleen ilveksen ruho lähetetään Taivalkoskelle Eviran tutkittavaksi.