Reppu selässä pyöräilevä poika ja virveli, siinä on näky, joka saa ajattelemaan, että maailma rullaa radallaan. Onnekseni törmään tähän näkyyn säännöllisesti omilla kotinurkillani.

On ilo ja onni asua ison kalaisan vesistön äärellä, kalaan on helppo lähteä. Myös lapsi ja nuori pääsee kalaan helposti yksin, sopivia paikkoja virvelin heittelyyn ja onkimiseen löytyy helposti. Saa puuhailla ihan itsekseen, kukaan aikuinen ei ole laatinut harjoitusohjelmaa tai anna ohjeita.

Ohjattu harrastustoiminta on ihan varmasti hyväksi lapsille, mutta rajansa kaikella. Omaehtoinen puuhailu ilman aikatauluja on ainakin minusta todella mukavaa, ehkäpä myös nuoremmasta polvesta. Kalatalouden keskusliitto ja Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö on tehnyt hienoa nuorisotyötä jo pitkään.

Toukokuun 18. päivä järjestettävä valtakunnallinen kalastuspäivä on jo 11. kalastuspäivä. Olen itse osallistunut muutaman kerran tapahtumaan ja päässyt näkemään lasten innon tarttua onkiin.

Onkipaikkoja löytyy vielä kohtuullisen helposti melkein mistä vain asuinympäristöstä. Harrastaminen on helppoa, ei tarvita välttämättä kyytiä aikuiselta, vaan se pyörä riittää.

Kalastuspäivä tavoittaa monet niistäkin nuorista, joille kalastaminen ei ole niin tuttu juttu. Kalastusalan järjestöt ovat tehneet pitkään työtä myös sen puolesta, että ne kalastuskärpäsen puremat lapset ja nuoret pääsisivät ohjatun kalastusharrastuksen pariin.

Metsästäjäliitto ja metsästysseurat ovat nyt pikku hiljaa heräämässä järjestämään nuorisotyötä yhtä ponnekkaasti kuin vapaa-ajankalastajat. Se mikä metsästyksen harrastajilta puuttuu, on suuri valtakunnallinen vuosittainen tapahtuma, joka tavoittaisi tuhansia koululaisia, kuten kalastuspäivä.

Metsästysseurojen perhepäivä on tänä vuonna 13.8. Silloin halukkaat metsästysseurat järjestävät ohjelmaa perheille ja toivottavat tervetulleiksi vaikka seuran majalle makkaranpaistoon.

Kunpa metsästysharrastus saisi oman "kalastuspäivänsä" tulevaisuudessa, koululaisten eräpäivän, joka toteutettaisiin vuosittain.