Vuosi 2015 oli Kurjenrahkan kansallispuistolle ennätysvuosi. Siellä vieraili yhteensä 53 000 kävijää, mikä on lähes puolet enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kurjenrahkan puistomestari Petri Hautala kävelee Heikki Maskulinin perässä.

 

 

Mistä on kyse?

  • Kurjenrahkan kansallispuistossa kävi vuonna 2015 kaikkiaan 53 000 kävijää
  • Määrä on lähes puolet suurempi kuin vuotta aikaisemmin
  • Kurjenrahkan kansallispuistolla on vielä paljon matkaa maan suosituimpien kansallispuistojen joukkoon - se on tällä hetkellä Suomen 11. suosituin kansallispuisto

Kurjenrahkan kansallispuisto houkuttelee entistä enemmän kävijöitä. Vuosi 2015 oli kaikkien aikojen ennätys, kävijöitä oli yhteensä noin 53 000. Määrä on lähes puolet suurempi kuin vuotta aiemmin. 

Kävijämäärää mitataan reiteille asetettavilla kulkumatoilla. Matot sijoitetaan paikkoihin, joista ei kuljeta edes takaisin.

– On valtavan kiva, että kävijät ovat löytäneet tänne. Aikakausi on sellainen, että luontotrendi nostaa päätään. Kävijämäärän lisääntyminen on tietysti luonut paineita sille, että puisto pysyy kunnossa ja rakenteet turvallisina, Kurjenrahkan puistomestari Petri Hautala Metsähallituksesta sanoo.

 

Kurjenrahkan kansallispuisto

 

Vajosuo, Kurjenrahkan kansallispuisto.

 

Savojärven alue kerää valtaosan retkeilijöistä

Kansallispuiston ylivoimaisesti suosituin reitti on Savojärven kierros. Sen ympäri kiersi vuonna 2015 yhteensä 33 000 ihmistä.

Puistomestari Petri Hautala toivoo, että ihmiset innostuisivat retkeilemään myös muualla kuin kansallispuiston Kuhankuonon puoleisessa päässä.

– Kurjenrahkan kansallispuisto yleisestikin tunnetaan vielä nimellä Kuhankuono. Sinne suurin osa ihmisistä tuppaa menemään. Kehitämme aluetta ja parannamme reititystä ja parkkipaikkoja niin, että muutkin kohteet löytyvät paremmin, Hautala kertoo.

Kuinka luonnonrauha säilyy, jos kävijämäärät kasvavat jatkossakin samaa tahtia? Hautalalla on ongelmaan ratkaisu.

– Kun alamme todenteolla kunnostamaan reitistöjä, ohjeistamme kulkijoita kiertämään reittiä yhteen suuntaan. Silloin reitillä voi olla vaikka tuhat ihmistä ja he eivät koskaan kohtaa. Hiljaisuus säilyy ja yksin olemisen tunne pysyy koko ajan.

Valtakunnallista kansallispuistopäivää vietetään sunnuntaina 22.5.2016.