Supernovan kolmiulotteisessa mallissa sinivihreänä näkyvän hapen muodostamaan kerrokseen sekoittuu syvemmältä nousevaa keltaista rikkiä.
 

Noin 30 miljoonaa vuotta sitten naapurigalaksissamme räjähti jättiläismäinen tähti. Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan kyseisen tähden halkaisija oli 200 kertaa Auringon halkaisijaa suurempi.

Valtavan etäisyyden takia räjähdyksen aiheuttama kirkastuminen näkyi maapallolla vasta vuonna 2013. Kyseessä on yksi lähimmistä supernovaräjähdyksistä, joita on viime vuosina pystytty havaitsemaan.

"Tämä oli suuri massiivinen tähti, joka poltti valtavasti polttoainetta. Kun se lopulta saavutti pisteen, jolloin sen ydin ei pystynyt vastustamaan painovoiman synnyttämää painetta, se yhtäkkiä romahti ja sen jälkeen räjähti", selittää Govinda Dhungana amerikkalaisesta SMU yliopistosta.

Dhunganan analyysin mukaan räjähdyksen heittämä materia sai nopeuden, joka oli jopa 10 000 kilometriä sekunnissa eli 36 miljoonaa kilometriä tunnissa. Supernovan vapauttama energia vastasi 100 miljoonan Auringon räjähdystä.

Kymmenen päivää räjähdyksen jälkeen tähden lämpötila oli vielä 12 000 Kelviniä eli yli kaksinkertainen Auringon pintalämpötilaan verrattuna. Tutkijat eivät ole varmoja, muuttuiko räjähtänyt tähti mustaksi aukoksi vai neutronitähdeksi. Uudet tulokset julkaistiin tuoreimmassa The Astrophysical Journal -lehdessä.