Kaikille on varmasti tullut tutuksi miltä rakastunut ihminen näyttää ja käyttäytyy.

Nyt tämä tavoiteltu tunnetila voidaan todentaa nykytekniikkaa hyväksikäyttäen.

Espanjassa Granadan yliopiston psykologian tutkijat ovat selvittäneet kuinka lämpökameralla voidaan havaita rakkaus.

Tutkimuksessa oli mukana 60 juuri suhteensa aloittanutta vapaaehtoista. Kokeen aluksi testihenkilöiden kädet upotettiin kylmään veteen. Tämän jälkeen vapaaehtoisille näytettiin heidän ystäviensä ja kumppaninsa kuvia. Käden lämpötilan huomattiin nousevan nopeammin kumppanin kuvan kohdalla kuin ystävien kuvien kohdalla.

- Tässä nähdään nopeampaa lämpiämistä. Täältä näemme lämpötilan, se nousee nopeammin kun testattava näkee kumppaninsa kuvan kuin ystäviensä kuvien kohdalla, tutkija Alex Moline Granadan yliopistosta kertoo videolla tutkimusmenetelmästä.

Tutkittavien lämpötila nousee kahdella asteella poskissa, nenässä, otsassa ja käsissä, kun tämä näkee kumppaninsa kuvan. Lämmönnousua ei tapahtunut tutkittavien osalla, joille näytettiin ystävien kuvia.

Aiemmassa tutkimuksessa todettiin valehtelun nostavan nenän lämpötilaa.

- Lämpötilan nousu on kytköksissä sympaattiseen ja parasympaattinen hermostoon. Lämmön nousu ilmaisee tunne- ja kiihtymystiloja. Se on hyvin herkkä ja helppo tapa tutkia kuinka kehon ääreishermosto toimii, yliopiston professori Francisco Tornay kertoo ilmiön taustasta.

Tutkijat uskovat, että teknologian voisi liittää älypuhelimiin.

- Jos analysoisimme lämpökamerakuvia tarkemmin, pikseli pikseliltä ja ruutu ruudulta, voisimme jatkossa tulkita automaattisesti videoiltakin kohteen tunnetilan, professori Tornay arvioi tulevaa.

Ensi kuussa julkaistaan maailman ensimmäinen lämpökamerakuvia ottava puhelin. Ehkäpä tulevaisuudessa on mahdollista tarkastaa kumppaninsa tunteiden paikkansapitävyys tai testata työntekijän rehellisyys.